Ellenzéki képviselők az orosz nagykövetséghez mentek, hogy kiálljanak Navalnij mellett

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
A képviselők a nagykövetségnél.

Hadházy Ákos, Szabó Szabolcs és Szél Bernadett független ellenzéki parlamenti képviselők csütörtök délelőtt elmentek az orosz nagykövetség budapesi épületéhez, hogy kiálljanak a megmérgezett orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij mellett.

Navalnijt a novicsok nevű anyaggal mérgezték meg Oroszországban, és most már mind a német, mind az amerikai kormány részéről nyíltan beszélnek arról, hogy a merénylet az orosz titkosszolgálat műve lehet. Navalnij Németországban van kórházban, az orosz hatóságok egyelőre vonakodnak érdemben kivizsgálni az ügyet. 

„A támadás alapos vizsgálatát várjuk az orosz hatóságoktól, a magyar kormánytól pedig azt, hogy gyáva sunnyogás helyett a legmagasabb szinten hozza nyilvánosságra az álláspontját”, írta a Facebookon Szél Bernadett. „Németországban napirenden van az Északi Áramlat 2 felmondása, egyreszt reméljük, hogy nyugati szövetségeseink végig tudnak menni ezen az úton, másrészt követeljük, ehhez hasonlóan a magyar kormány is mondja fel a Paks2 szerződést”, tette hozzá a képviselő.

Az orosz nagykövetségnek átadtak egy levelet is, amiben többek között azt írják: „A demokráciát az különbözteti meg a diktatúrától, hogy a hatalmon levők nem tiporják lábbal az emberi és politikai szabadságjogokat és nem iktatják ki a politikai ellenfeleiket.”