Die Zeit: A német kormány biztos benne, hogy az orosz titkosszolgálatok meg akarták ölni Navalnijt

2020 szeptember 9., szerda 19:23

A jól értesült német lap, a Die Zeit szerint a német kormányzatnak nincsenek kétségei, hogy Alekszej Navalnij megmérgezése az FSZB vagy egy társszolgálat munkája volt, bár ezt egyelőre hivatalosan nem akarják kijelenteni - a külügyminiszter úgy fogalmazott pár napja, hogy „sok jel utal” az orosz állam szerepére.

A legismertebb orosz ellenzéki augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust két nappal később Berlinbe szállították gyógykezelésre. Hétfőn jelentették be, hogy jelentősen javult az egészségi állapota, ezért felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről.

Rendőrök őrzik a Charité kórházat Fotó: Annette Riedl/dpa Picture-Alliance via AFP

Az orosz orvosok még azt is tagadják, hogy megmérgezték volna, de a német vizsgálatok kimutatták a szovjet korszak hírhedt idegmérgének a jelenlétét a szervezetében. A Zeit cikke szerint az is kiderült, hogy a Novicsok egyik új variánsáról van szó, amellyel eddig sehol nem találkoztak. Ennek kifejlesztéséhez speciális laboratóriumra, kezeléséhez pedig komoly hozzáértésre van szükség, ami a német szolgálatok szerint kizárja, hogy közönséges bűnözők vagy saját szakállra dolgozó oligarchák tervezték a merényletet. A német hírszerzés azt sem tudja elképzelni, hogy egy külföldi titkosszolgálat tudta volna megközelíteni Navalnijt és a teájába csempészni a mérget, miközben köztudottan a KGB állandó és szoros megfigyelése alatt áll.

Navalnijnak meg kellett volna halnia

a merénylet eltervezői szerint, vélik Berlinben, és csak több szerencsés körülmény összejátszásának köszönhető, hogy életben maradt: a pilóta nagyon gyorsan reagált és hajtott végre kényszerleszállást, az omszki orvosok pedig atropint adtak be neki. (A Medúza szerint ez is jól mutatja, hogy már első ránézésre nyilvánvaló volt a mérgezést, ezért kapott ebből az ismert ellenméregből, az orosz hatóságok csak utólag próbálják tagadni ezt.)

Abban már koránt sincs akkora egyetértés a német kormányban, hogy milyen válaszlépések szükségesek. A német belpolitika központi kérdése lett, hogy felfüggesszék-e az orosz földgázt - Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt - Németországba szállító Északi Áramlat földgázvezeték újabb vezetékpárja, az Északi Áramlat-2 építését. Az EU és a NATO is válaszlépéseket, szankciókat fontolgat, de a németek mindenki másnál erősebben szembesülnek a kérdéssel, hogy szét lehet választani az üzletet, illetve a politikát, az elveket. (Die Zeit, Medúza)