Az EU szankciókat akar Oroszország ellen Navalnij megmérgezése miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Európai Unió szankciókkal fenyegette meg Oroszországot az ellenzéki Alekszej Navalnij megmérgezése miatt, írja a Welt. Egy csütörtökön közzétette nyilatkozat szerint közös reakcióra szólították fel a tagállamokat, amiknek részei a szankciók is. A NATO tagállamainak képviselői pedig pénteken tárgyalnak a lehetséges válaszlépésekről. A lap szerint Németországban a szankciós lehetőségek között az Északi Áramlat 2 néven futó beruházás leállítása is felmerült, de erről egyelőre heves viták zajlanak. 

Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon 2017 márciusán.Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint Oroszországnak alaposan és átlátható módon kell feltárnia a bűncselekményt és bíróság elé kell vinnie az elkövetőket. 

A német kormány szerdán közölte, hogy a Bundeswehr laborjainak vizsgálata alapján egyértelmű, hogy Navalnijt a Novicsok nevű idegméreggel mérgezték meg. Ezután Angela Merkel is gyilkossági kísérletről beszélt. Az orosz vezetés ugyanakkor visszautasította a vádakat. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó