Novicsokot találtak a megmérgezett Navalnij szervezetében

külföld
2020 szeptember 02., 14:16

A német kormány közölte, hogy az orosz ellenzék vezetőjén végzett tesztek a szovjet korszak hírhedt idegmérgének jelenlétét mutatták ki a szervezetében.

Navalnijt a szibériai Omszkból szállították a berlini Charité kórházba súlyos mérgezéses tünetekkel, miután rosszul lett egy Moszkvába tartó repülőgépen. A berlini kórházból pénteken azt jelentették, az állapota sokat javult, mostanra stabilizálódott, de egyelőre nem kizárható, hogy a szervezetébe került méregnek maradandó hatásai legyenek.

A letartóztatott Alekszej Navalnij egy moszkvai kórházban 2019. július 29-én.
photo_camera A letartóztatott Alekszej Navalnij egy moszkvai kórházban 2019. július 29-én. Fotó: navalny.com/AFP

Angela Merkel szóvivője szerdán bejelentette, hogy bizonyítékot találtak a Novicsok csoportjába tartozó anyag jelenlétére Navalnij testében. Ezzel az idegméreggel mérgezték meg a Kreml másik ellenségét, Szergej Szkripalt két éve, ami után 28 országból 150 orosz diplomatát utasítottak ki világszerte, és Putyin állítólag elrendelte a Novicsok-labor bezárását is.

A német kormány szóvivője azt mondta, értesíteni fogják partnereiket az EU-ban és a NATO-ban, és közös választ keresnek a helyzetre. Navalnij szövetségesei szerint a hatóságok mérgezték meg, amit a Kreml tagad. Az omszki orvosok kezdettől azon az állásponton vannak, hogy Navalnijt biztosan nem mérgezték meg, a német kollégák szerintük benézték ezt a dolgot. (AP)