Putyin bezáratta a titkos labort, ahol a Novicsok típusú idegmérget gyártották az oroszok

külföld
2018 július 18., 13:25
comments 107

Szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök utasításba adta annak a gyárnak bezárását, ahol a brit hírszerzés szerint az orosz állam Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyag előállításán dolgozott.

photo_camera Fotó: Sergey Guneev/Sputnik

A brit hatóságok továbbra is meg vannak győződve róla, hogy orosz ügynökök Novicsok típusú idegméreggel próbálták likvidálni Szergej Szkripal kettős ügynököt.  

A Szamarától nem messze fekvő Sihány települése, ahol a gyár áll, egyike azoknak a zárt városoknak, ahol az orosz állam titkos tudományos kísérleteket folytatott.

Putyin elnök döntése értelmében a sihányi kísérleteknek és titkos operációknak 2019 januárjában vége szakad, és az orosz állam tudósai kivonulnak a helységből. 

A rendeletben nem szerepel indoklás, és a Novicsokról sem esik említés. A szövetség kormány mintegy 1 millió dollárnak megfelelő rubelt fizet az érintett Szaratov régiónak, hogy felfüggessze ott a tudományos kísérleteket. 

Szkripal gyilkossági kísérlete nyomán 28 országból 150 orosz diplomatát utasítottak ki világszerte.  

Az esethez kapcsolódik, hogy június végén két brit állampolgár - egy 44 éves, háromgyermekes nő, Dawn Sturgess, és egy 45 éves férfi, Charlie Rowley - betegedett meg a délnyugat-angliai Amesbury kisvárosban, a hatóságok szerint mindkettejüket ugyanaz a Novicsok típusú idegméreg támadta meg, mint tavasszal Szkripalt és lányát. A nő nem élte túl az esetet. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.