Stabilizálódott Alekszej Navalnij állapota, de nem kizárt, hogy mérgezésének maradandó hatásai lesznek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Továbbra is mesterséges kómában tartják Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, akit a berlini Charité kórházban ápolnak súlyos mérgezéses tünetekkel, miután az elmúlt héten rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen.

A berlini kórházból, ahová a szibériai Omszkból 6 napja szállították Navalnijt, pénteken azt jelentették, az ellenzéki vezető állapota sokat javult, mostanra stabilizálódott. Egyelőre azonban nem kizárható, hogy a szervezetébe került idegbénitó méregnek maradandó hatásai legyenek az egészségi állapotára.

Azt ugyan egyelőre nem lehet tudni, pontosan milyen anyag került Navalnij szervezetébe, annyi biztos, hogy a szer hatására jelentősen csökkent az idegsejtek működését biztosító enzim, a kolinészteráz szintje a testében. Ilyen hatást kiváltó idegmérgek általában növényvédő szerekben találhatók, de ez a hatása az egyik leghíresebb harci idegméregnek, a szarinnak is - áll a berlini kórház közleményében.

Alekszej Navalnij külföldi és oroszországi szövetségesei az elmúlt héten kezdeményezték, hogy az orosz hatóságok folytassanak nyomozást gyilkossági kísérlet ügyében Navalnij megmérgezése kapcsán, de a Guardian cikke szerint kérvényükre eddig nem érkezett hivatalos válasz.

A Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov korábban azt nyilatkozta, amíg nem sikerül megállapítani, valóban mérgezés okozta-e Navalnij állapotát, addig nem látják indokoltnak bűnügyi nyomozás indítását. Az orosz ügyészség előzetes vizsgálatai nem találtak semmilyen arra utaló jelet, hogy Navalnij ellen bűncselekményt követtek volna el - állították.

Az omszki kórházban, ahová Navalnijt először szállították, nem is találtak mérget a férfi testében. Sajtóhírek szerint Navalnij családja azért is ragaszkodott a politikus külföldi gyógykezeléshez, mert bizalmatlan az omszki mentőkórház főorvosával, Alekszandr Murahovszkijjal szemben, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja. Ebben a videóban a férfi arról beszél, hogy Navalnij azért ájulhatott el, mert nagyot esett a vércukorszintje.

Navalnijt ezt követően Angela Merkel német kancellár közbenjárására szállították a berlini kórházba. „Kötelességünk, hogy mindent megtegyünk, hogy tisztázódjon, mi is történt pontosan” - mondta Merkel pénteken, évente szokásos nyári sajtótájékoztatóján. (Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó