Megérkezett Berlinbe a kómában lévő Alekszej Navalnij

Egészségügy
2020 augusztus 22., 06:08
Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon 2017 márciusán.
photo_camera Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon 2017 márciusán. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

Megérkezett Berlinbe gyógykezelésre a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij – írja a Deutsche Welle. A gépe a Berlin-Tegel Otto Lilienthal repülőtéren szállt le, a Cinema for Peace nevű NGO gondoskodott a politikus szállításáról.

A legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij most kómában, lélegeztetőgépen van, miután rosszul lett egy Szibériából induló repülőgépen. A munkatársai szerint megmérgezhették, de az őt vizsgáló orosz orvosok azt állítják, nem találtak mérget a szervezetében. Navalnijért csütörtök este indult repülő Németországból, miután a német kormány felajánlotta, hogy befogadja őt, bár az őt kezelő orosz orvosok először azt állították, túl beteg a szállításhoz.

Navalnij repülőgépe elhagyja az omszki repülőteret.
photo_camera Navalnij repülőgépe elhagyja az omszki repülőteret. Fotó: Alekszandr Krjazsev/Szputnyik via AFP

Sajtóhírek szerint Navalnij családja azért is ragaszkodott a külföldi gyógykezeléshez, mert bizalmatlan az omszki mentőkórház főorvosával, Alekszandr Murahovszkijjal szemben, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja. Ebben a videóban a férfi arról beszél, hogy Navalnij azért ájulhatott el, mert nagyot esett a vércukorszintje:

link Forrás

Leonyid Volkov, Navalnij kampánymenedzsere a Spiegelnek azt mondta, az orvosok kezdetben egyértelműen azt állították, hogy mérgezés történt, és mindent megtettek az állapota stabilizálására, mesterséges kómába helyezték, és lélegeztetőgépre kapcsolták.

De aztán, mesélte Volkov, az éjszaka előrehaladtával szürke öltönyös emberek jelentek meg, azt állítva, hogy nem is történt mérgezés, ezután pedig az orvosok megtagadták az együttműködést, és bármilyen információ szolgáltatását, majd elkezdték változtatni a történetet.

Volkov szerint különböző abszurd kijelentéseket tettek, ezt az Boeing MH17 lelövése utáni kommunikációval hasonlította össze. Hirtelen olyan verzió is felmerült, hogy Navalnij már előző este részeg lehetett, ami nem igaz – mondta. (DW, Spiegel)