Az orosz orvosok mégis engedik, hogy Navalnijt Németországba szállítsák

külföld
2020 augusztus 21., 16:04

Cikkünk frissült.

A legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij jelenleg kómában van, miután rosszul lett egy Szibériából induló repülőgépen. Munkatársai szerint megmérgezhették, ugyanakkor az őt vizsgáló orosz orvosok azt állítják, nem találtak mérget a szervezetében.

Csütörtök este elindult egy gép Navalnijért Németországból, miután a német kormány felajánlotta, hogy befogadja az orosz politikust, de a BBC beszámolója szerint az őt kezelő orosz orvosok szerint nincs szállítható állapotban, túl beteg ehhez.

Frissítés: péntek délután Anataolij Kalinyicsenko, a kórház helyettes főorvosa közölte, hogy a páciens állapota stabil és Navalnij hozzátartozóinak kérésére az orvosok megadták az engedélyt a berlini kórházba való átszállítására. Kalinyicsenko ismételten kizárta a mérgezés lehetőségét. Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára a Twitteren szintén azt közölte, hogy a tárgyalások elmozdultak a holtpontról és esély nyílt a politikus elszállítására.

Péntek délután meglátogatták Navalnijt a német géppel érkező orvosok is, akik szerint szállítható állapotban van. Egy orvosi felszerelésekkel felszerelt gép jelenleg is Omszkban várja, hogy Németországba szállíthassa a férfit. A német orvosok azt szeretnék, ha péntek éjjel vagy szombat reggel útnak indulhatnának.

A BBC szerint ugyan az orosz orvosok szerint nem volt méreg Navalnij szervezetében, de egészségügyi tisztviselők beszéltek arról is, hogy ipari vegyianyag nyomait fedezték fel a bőrén és a haján. Az orosz orvosok szerint mindenesetre alacsony vércukorszint okozta anyagcsere-rendellenesség lépett fel nála, és amellett érveltek, hogy túl beteg ahhoz, hogy elszállítsák.

photo_camera Alekszandr Murahovszkij Fotó: Alexandr Kryazhev/Sputnik via AFP

Navlanij stábja szerint a politikus halálos ítéletével érne fel, ha az omszki kórházban maradna. Egyik munkatársa, Leonid Volkov már Berlinben van, itt arról beszélt, hogy a kórházi orvosok eleinte segíteni akartak a szállításban, de aztán ezt valamiért abbahagyták.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy családja ragaszkodik külföldi gyógykezeléséhez, egyebek között azért is, mert sajtójelentések szerint bizalmatlan az omszki mentőkórház főorvosával, Alekszandr Murahovszkijjal szemben, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.