Néhány kiválasztott önkormányzat között egyedi támogatásokat osztott szét a kormány

POLITIKA
2020 szeptember 11., 05:06

A kormány tavasszal a járvány elleni védekezésre hivatkozva keményen visszavágta az önkormányzatok pénzügyi forrásait, majd elkezdett mutogatni az ellenzéki vezetésű településekre, hogy rosszul kezelik a válságot. Ráadásul a válság miatt az iparűzési adóból és az idegenforgalmi adóból is kevesebb bevételük volt.

Ugyanakkor bizonyos önkormányzatok egyedi támogatásokat is kaphatnak. Most az Mfor írt arról a szerdai kormányhatározatról, amivel 354 millió forintot osztottak szét hét település között, amelyeket egyedi szempontok alapján választottak ki. Azt is pontosan megjelölték, mire költhetik a pénzt.

photo_camera Fotó: Magyar Közlöny 2020. évi 202. szám

A kiválasztott települések közül Esztergomot, Piliscsabát és Mórahalmot vezeti fideszes polgármester, a másik négyben független vezetőt választottak tavaly ősszel, kimondottan ellenzéki önkormányzatot nem találunk a listán.

A legnagyobb szeletet Esztergom kapta (150 millió) útfelújításra és parkolóépítésre, közben a csőd szélén álló Szakoly pedig adósságrendezésre kapott 75 milliót. Az új polgármester, Bacskai Erzsébet az év elején arról beszélt, hogy 285 milliós hiánnyal vette át a település vezetését. Az önkormányzat tartozik szállítóknak, van visszafizetési kötelezettsége és vannak hitelei is. A szállítói tartozás ebből például 44 millió forint volt, az önkormányzati konyha költségeit tavaly február óta nem fizették, de ugyanígy nem fizette ki az előző vezetés a közvilágítás számláit sem. Az előző polgármesterre, Szűcs Gabriellára az ügyészség letöltendő börtönt kért költségvetési csalás miatt, mert egy óvodai tornaszoba építésére kapott pénzt a polgármesteri hivatal működésére fordították.

Piliscsabán, ahova most 65,7 millió jutott infrastruktúrára, az év elején leszakadt egy híd.