Egymásra mutogatnak a George Floyd-ügy vádlottjai

2020 szeptember 12., szombat 7:33

Bíróság elé állították a George Floyd-ügy vádlottjait Minneapolisban. Derek Chauvint, a rendőrtisztet, aki május 25-én 8 perc 46 másodpercen keresztül térdelt a fekete férfi nyakán, szándékos, nem előre eltervezett emberöléssel vádolják. Kollégáival, Thomas Lane-nel, J. Alexander Kuenggel és Thou Thaóval szemben pedig emberölésben való részvétel a vád.

Az egykori rendőrök pénteken jelentek meg a bíróság előtt, ahol védőik külön tárgyalást kértek mindnyájuk számára arra hivatkozva, hogy korábban egymásra terhelő vallomásokat tettek, írja a Guardian.

Az ügyészek viszont közös eljárást szeretnének, mert álláspontjuk szerint lehetetlen egymástól függetlenül értékelni a vádlottak tetteit. Miközben odabent zajlott a tárgyalás, a bíróság épülete előtt tüntetők gyülekeztek.

Tiltakozók a bíróság épülete előtt Fotó: KEREM YUCEL/AFP

A védelem azt is kérte, hogy a bírósági eljárást ne Minneapolisban folytassák le, és különítsék el az esküdtszék tagjait, akik maradjanak névtelenek a nyilvánosság előtt.

A bíró egyelőre nem döntött ezekben a kérdésekben, a védelem egyik javaslatát elfogadva azonban levette az egyik ügyészt az esetről. A tárgyalás márciusban kezdődhet.

Egymásra mutogatnak

Lane és Kueng védői azzal érvelnek, hogy mivel újoncoknak számítottak a rendőrségnél, mindössze követték Chauvin utasításait. Thao ügyvédje pedig azt mondta, védence a többiektől függetlenül cselekedett, csak a helyszínt biztosította, és a járókelőkre figyelt, amíg társai lefogták Floydot.

Chauvin ügyvédje, Eric Nelson szerint az ügyészeknek bizonyítaniuk kellene egyrészt, hogy védence szándékosan ölte meg Floydot, másrészt hogy a többiek tisztában voltak Chauvin szándékával. Ők azonban azt állítják, hogy ha bűncselekmény történt, nekik arról nem volt tudomásuk, és nem is vettek részt benne.

Egy rajz a pénteki tárgyalásról, középen Derek Chauvin Fotó: CEDRIC HONHNSTADT/AFP

Chauvin azzal érvel, hogy először Lane és Kueng érkeztek a helyszínre a boltosok hívására, akik azt gyanították, Floyd hamis húszdollárossal próbálta kifizetni a cigarettáját. A két rendőr már kapcsolatba lépett Floyddal, mire Chauvin és Thao odaértek. Lane és Kueng azt gondolták, Floyd túladagolta magát valamivel, de Chauvin vallomása szerint nem kértek segítséget, helyette leszorították Floydot, és próbálták a rendőrautóba kényszeríteni. Ha másként tettek volna, Chauvin szerint Floyd túlélhette volna.

Chauvin most először jelent meg a nyilvánosság előtt az eset óta, a Guardian beszámolója szerint a korábbi videós meghallgatásokkal ellentétben ezúttal nem narancssárga rabruhát, hanem szürke öltönyt viselt. Amikor megérkezett a tárgyalóterembe, rá sem nézett egykori kollégáira.

Korábban a New York Times rekonstruálta pillanatról pillanatra, hogy mi történt a rendőri intézkedés során, ami az egész Egyesült Államokra, sőt a világ más országaira kiterjedő antirasszista tüntetéshullámhoz vezetett.