Legalább ötvenen meghaltak egy kongói bányaomlásban

A heves esőzések miatt omlott be egy aranybánya a Kongói Demokratikus Köztársaságban, legalább ötven ember halálát okozva. Az eset helyi idő szerint péntek délután történt Kamituga közelében, írja az Al Jazeera. 

A polgármester szerint egyelőre nem tudják pontosan, mennyien haltak meg, de az áldozatok többsége fiatal volt. A bánya környékén több százan gyászoltak, ahogy ezen a videón is látható.

A helyi szemtanú elmondása szerint a sok eső miatt megáradó folyó három alagutat is elöntött, a bányászok képtelenek voltak kiszabadulni odalentről. Eddig egyetlen túlélőről tudnak.

Kongóban emberek ezrei dolgoznak bányákban hivatalos papírok nélkül, és évente több tucatnyian halnak meg a hiányos felszerelések miatt. 

Az aranybánya, ahol a baleset történt, nem a kanadai Banro Corporation területén fekszik, közölte a cég vezetése. 

Címlapkép: Kongói bányászok dolgoznak 2018-ban. John WESSELS / AFP

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.