Szombattól karanténba kell menniük azoknak, akik Magyarországról utaznak Nagy-Britanniába

külföld
2020 szeptember 12., 06:27

Két hét karantén vár azokra, akik ottani idő szerint szombat hajnali négy óra után érkeznek Magyarországról Nagy-Britanniába, függetlenül az állampolgárságuktól.

A brit kormány csütörtökön bejelentett intézkedése Angliára terjed ki, de még aznap a skót, majd a walesi kormány is ugyanilyen döntést hozott.

Időközben a brit külügyminisztérium is megváltoztatta útmutatását a járvány miatt, és a legszükségesebb esetektől eltekintve nem javasolja a briteknek, hogy Magyarországra utazzanak. A már Magyarországon tartózkodó briteket viszont nem szólították fel azonnali távozásra, és arra sem, hogy rövidítsék le a látogatásukat.

photo_camera Fotó: Dominika Zarzycka/NurPhoto via AFP

A karantén megszegőit Angliában ezer font (csaknem 400 ezer forint) pénzbírsággal sújthatják. Az érintettek a karantén ideje alatt munkába, iskolába nem járhatnak, tömegközlekedési eszközökkel vagy taxival nem utazhatnak. Élelmiszert, gyógyszert és más alapvető cikkeket akkor vásárolhatnak, ha nincs ismerősük vagy rokonuk, aki segítene nekik.

Mentességet jelent, ha sürgős orvosi ellátásra van szükségük, ha közeli hozzátartozó temetésén kívánnak jelen lenni, ha valamilyen jogi eljárásban kell részt venniük, vagy ha veszélyhelyzet van.

Szombattól karantént írtak elő a Portugáliából beutazók számára is. (via MTI)