A TikTok visszautasította a Microsoft vételi ajánlatát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Donald Trump szeptermber 15-ig, azaz keddig adott határidőt a TikTokot tulajdonló, kínai a ByteDance-nek, hogy adja el az amerikai tevékenységének jogait, különben betiltják az Egyesült Államokban. A tárgyalás utolsó pillanatában visszautasították Microsoft ajánlatát, így az adatbázisokat építő Oracle lehet a befutó. 

Így az Oracle az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon szerezné meg a TikTok üzemeltetését két befektetési cég, a General Atlantic és a  Sequoia Capital partnereként. A Reuters megemlíti, hogy az Oracle vezetője,  Larry Ellison számít Trump egyik legnagyobb támogatójának a techvilágban.  

A TikTok a kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában áll, ami az app Kínában működő, cenzúrázott verzióját, a Douyint is üzemelteti. Közel egymilliárd felhasználója van szerte a világon. Az Egyesült Államokban már régóta nemzetbiztonsági kockázatnak tartják a személyes adatokhoz is hozzáférő alkalmazást, ami a kínai hatóságok ellenőrzése alatt áll. (BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót