Június óta először fordult elő, hogy a héten minden nap volt halálos áldozata a járványnak

járvány
2020 szeptember 14., 11:49

A járvány öt újabb áldozatáról számolt be az operatív törzs a reggeli összesítőjében. Orbán Viktor pénteki interjújában ezt nevezte meg fontos mutatónak, nem a fertőzöttek számának a növekedését. (Ami a második legmagasabb volt ma 844-gyel.)

Egy teljes hetet nézve 17-en hunytak el a koronavírussal összefüggésben, ami emelkedést jelent, főleg ahhoz képest, hogy júliusban volt olyan hét, amikor egyáltalán nem volt áldozata a járványnak, előttw és utána is csak 1-1. De még augusztus utolsó hetében is csak két áldozat volt.

Júniusban fordult elő utoljára, ami most, hogy a hét minden napján volt koronavírussal összefüggésbe hozható haláleset. Az akkor már az első hullám lecsengése volt.

A halálozási mutatók növekedése messze elmarad az aktív esetek és a napi új fertőzöttek számától. De szakértők arra figyelmeztetnek a floridai minta alapján, hogy a második hullámban ugyan először fiatalok fertőzödtek meg, de ez pár hét alatt átterjedtaz idősebb korosztályra, és öt héttel később emelked a halálos áldozatok száma is. Merkely Béla, a SOTE rektora szerint az a cél, hogy ezt megelőzzük, ezért rendeltek el látogatási tilalmat az idősotthonokban és a kórházakban.