Lassan megtelnek az intenzív ágyak Marseille-ben

külföld
2020 szeptember 14., 17:27

Szigorították a korlátozásokat Franciaország déli részén, Marseille és Bordeaux környékén, mert ezekben a régiókban különösen rosszul akaul a járványhelyzet.

Marseille-ben és a Rhône-torkolat (Bouches-du-Rhône megye) teljes területén ezer főben maximálták az ültetéses rendezvények létszámát, betiltották az egyetemi bulikat és az osztálykirándulásokat, illetve nem lehet tíz fősnél nagyobb összejöveteleket tartani, még parkokban és a tengerparton sem. A korlátozások október elsejéig vannak érvényben.

Hasonló intézkedéseket hoztak Bordeaux-ban is, ahol azt ígérték, két-három hét múlva fognak dönteni a korlátozások folytatásáról. Lemondták a januárra tervezett Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivált is.

photo_camera Fotó: NICOLAS TUCAT/AFP

Franciaországban augusztus eleje óta erősen növekszik a fertőzöttek száma, az elmúlt héten átlagosan napi nyolcezer új esetet regisztráltak. Az elmúlt héten átlagosan 30-an haltak meg naponta Franciaországban a koronavírus következtében.

Pénteken Jean Castex miniszterelnök utasította a két leginkább érintett térség vezetőit, hogy dolgozzanak ki új intézkedéseket. Marseille-ben a pozitív tesztek aránya átlépte a 10 százalékot, a megyében pedig a 8-at, miközben az országos napi átlag mostanában 5 százalék körül alakult. A marseille-i kórházakban

a 155 Covid-ágyból 129, a 35 intenzív ágyból pedig 31 foglalt,vagyis lassan kimerítik a jelenlegi kapacitásokat, mondta a városi kórházak igazgatója. Bordeaux-ban a pozitív tesztek aránya három hét alatt egy százalékról nyolcra, a lélegeztetésre szoruló betegek száma pedig egy hét alatt 9-ről 24-re nőtt. (BBC, Le Monde)