Nyugodtak voltak a bulizók, akik SS-zászlót tűztek ki Leányfaluban, a rendőrség szerint ezért nem lehettek szélsőségesek, csakis villanyszerelők

bűnügy
2020 szeptember 14., 10:50

A szentendrei rendőrkapitányság szerint ez egy Untersturmführer rendfokozatú villanyszerelő egyenruhája:

Ez itt pedig egy Hauptsturmführer rendfokozatú vilanyszerelő unformisa a gyengeáramú Nordland ezredből:

Ez nem valami morbid vicc, hanem a szentendrei rendőrség szakvéleményének logikus továbbgondolása.

A 444 írta meg július 27-én, hogy két nappal korábban nagyobb társaság tartott bulit egy vízparti hétvégi házban Leányfaluban, és több ott korzózó döbbenetére mindehhez az Adolf Hitler-féle német náci párt, az NSDAP katonai szervezete, a Schutzstaffel, vagyis az SS zászlaját tűzték ki.

Íme egy fotó a házról, a kitűzött, ikonikus, villámszerű S-betűkből formált SS-logóval, ami a fenti eredeti náci egyenruhák gallérján is megtekinthető:

Ez pedig a kiakasztott zászló közelebbről:

Amikor egy felháborodott járókelő elkezdte fényképezni a látványt, kijött a házból egy nő és mögötte valamivel egy férfi. A nő a szemtanú elbeszélése szerint azt mondta neki, hogy a férje 44. születésnapját ünneplik és ez egy 44-es szám. Amikor a fényképező azt mondta az időközben odaérkező férfinak, hogy ez szerinte egy SS-jelvény, ami tiltott önkényuralmi jelkép, ő pedig zsidó és zavarja a látvány, a férfi állítása szerint azzal válaszolt, hogy ők viszont nácik, hősünknek pedig úgyis indul a vonata.

Az inzultált férfi egyik barátja ezután feljelentést tett.

Amikor az ügyben annak idején megkérdeztem a rendőrséget, azt a választ adták, hogy amikor a rendőrök kiszálltak a helyszínre, ott

"születésnapi összejövetel zajlott. Kiderült, az elektromossághoz munkájuk révén kötődő résztvevők az ünnepelt 44. születésnapjára készítették a villám jelekkel szimbolizált zászlót. (...) Bűncselekmény gyanúja nem merült fel, büntetőeljárás nem indult."

Az ügyet már ebben a fázisban azárták volna, de a 444 cikke miatti médiafigyelem hatására úgy tűnt, hogy rendes nyomozás indul. Ennek során a verbálisan inzultált szemtanú is vallomást tett.

A rendőrség határozata most érkezett meg arról, hogy a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették. Ebben fantasztikus részletek szerepelnek.

Az indokolás elején felidézik a sztori kezdetét. Bár az egész ügy kulcskérdése az, hogy náci szimbólum volt-e, amit kiakasztottak, a határozatban mindössze az "ekkor történt egy kisebb szóváltás" mondattal utaltak arra, hogy az egyik tanúnak a háziúr azt előbbi állítása szerint azt mondta, hogy “Igen nácik vagyunk. Neked indul a vonatod”.

A szövegben később felidézik, hogy a rendőrség hogyan szállt ki a helyszínre, ahol a jelenlévők azzal a sztorival álltak elő, hogy ez egy villanyszerelő kolléga 44. születésnapi bulija "és a zászlóval szerették vona jelezni ezen személy életkorát". Vagyis ez nem egy SS-jelvény, hanem két négyes számjegy lenne. Ekkor jön az indokolás talán legjobb mondata:

"Az ott levő személyek nyugodtak voltak, nem adtak arra utaló jelet, hogy egy szélsőséges oldal tagjai lennének."

Utána az is kiderül, hogy a szentendrei rendőrök képzett heraldikusok és kiváló szemük van:

"Hatóságom megvizsgálta a lefoglalt zászlót, ami stilisztikailag nem felel meg teljes mértékben az SS-jelképnek, inkább "44"-es számot ábrázoló villámjeleknek, mely a lefoglalással érintet személy elmondását támasztja alá."

Ez tehát

nem azonos ezzel

Ami most már kvázi hivatalos.