37 év után szabadult a floridai férfi, akit tévesen ítéltek előbb halálra, majd életfogytiglanra egy nemi erőszak és egy gyilkosság után

37 évet töltött rácsok mögött a floridai Robert DuBoise, akit hétfőn mentettek fel hivatalosan, miután DNS-elemzéseknek köszönhetően bebizonyosodott, hogy nem követte el azt a nemi erőszakot és gyilkosságot 1983-ban, amiért elítélték. 

Mint az Associated Press írja, DuBoise-t egy börtönben lévő, nem túl megbízható informátor tippje, illetve egy hibás harapásnyom-elemzés felhasználásával ítélték el. Múlt hónapban szabadulhatott ki, és hétfőn mentették fel hivatalosan is az elvben életfogytig szóló büntetése alól. 

A most 55 éves DuBoise-t 1983-ban a 19 éves Barbara Grams megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ítélték el. Elsőnek halálbüntetésre, de ezt később megváltoztatták életfogytiglanira. 

A hétfői bírósági meghallgatáson egy bizonyítékokat elemző szakértő elmondta, hogy az áldozaton talált harapásnyomot nem megbízható eszközökkel vetette össze annak idején a rendőrség DuBoise fogsorával, és közölte azt is, hogy a DNS-vizsgálat hitelt érdemlően igazolta, hogy nem a férfi gyilkolta meg a fiatal nőt. 

A férfi felmentéséhez az ügyészség, illetve a tévesen elítélt embereken segítő alapítvány, az Innocence Project közös munkája vezetett el. A jogvédő alapítvány ügyvédje, Susan Friedman elmondta, hogy DuBoise mind a halálsoron, mind a hat floridai börtönben, ahol megfordult, végig hangoztatta ártatlanságát. Friedman szerint az állam 37 évet vett el Robert életéből.

DuBoise, aki 18 éves volt letartóztatásakor, szűkszavúan nyilatkozva elmondta, hogy nem egy akadály akadt az útja során, de igazán jó szívű emberek dolgoznak most a hivatalokban, és nagyon hálás nekik a segítségükért. 

Augusztus végén jöhetett ki a börtönből, ekkor találkozott anyjával és testvérével, de azóta egy floridai intézményben él, ahol tévesen elítélt emberek kezdenek új életet. Mint mesélte, még meg kell tanulnia, hogy hogyan mennek ma a dolgok, legyen szó akár bevásárlásról, akár az okostelefonok használatáról. 

A megyei főügyész közölte, hogy hivatala át fogja vizsgálni az összes olyan ügyet, amit az Innocence Project bocsát a rendelkezésükre, és melyekben a ma már nem használt harapásnyom-elemzéssel ítéltek el embereket. 

A DNS-elemzés szerint amúgy a Grams elleni erőszakot és a gyilkosságot két ember követte el, egyikük kiléte sem ismert, ezért az ügy visszakerül a megoldatlan ügyek közé. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.