A Microsoft szerint beválhat az ötlet, hogy adatközpontokat süllyesztenek el az óceánokba

TECH
2020 szeptember 15., 05:56

2018-ban a Microsoft egy egész adatközpontot süllyesztett el az óceán mélyére Skócia partjainál: egy henger alakú konténerbe 864 szervert és azokon 27,6 petabyte-nyi adatot helyeztek el, majd az egészet leeresztették 36 méter mélyre.

photo_camera Fotó: Microsoft

Hétfőn pedig a techóriás kihalászta a hengert, és megállapították, hogy a küldetés teljes siker volt, és egyelőre nagyon tetszik nekik az ötlet, hogy mélytengeri adatközpontokat hozzanak létre.

link Forrás

A Microsoft Project Natick nevű kezdeményezésében azért merült fel a mélytengeri adatközpontok lehetősége, mert a vállalat mérnökei szerint az óceánok mélyén sokkal energiatakarékosabb módon, ráadásul kevesebb káros behatásnak kitéve lehetne szervereket tárolni. Mint a Verge írja, a szárazföldön tárolt adatcentereknek egy rakás kellemetlen tényezővel, például a változó hőmérséklettel, az oxigén ás a páratartalom okozta korrózióval meg kell küzdeniük, de a tengerek mélyén jóval kevesebb a probléma. Az elképzelés szerint a partok mentén ezeket könnyedén lehetne besüllyeszteni a vizekbe, és a Microsoft becslése szerint nyolcadannyi meghibásodással járhat majd ez, mint amit a szárazföldön tárolt adatközpontoknál tapasztalni. Ami azért is fontos szempont, mert nyilván egy óceán mélyén tárolt adatközpontot macerásabb javítani, mint egy szárazföldi verziót.

A Microsoft már legalább 2015 óta foglalkozik az elsüllyesztett szerverek gondolatával, akkor Kalifornia partjainál süllyesztettek el egy adatközpontot hónapokra.

A fenn látható beharangozó videóból kiderül az is, hogy a vállalat szerint kifejezetten jó a környezetnek, ha adatközpontokat helyeznek az óceánok mélyére, hiszen ezek üzemeltetéséhez kevesebb energia kell majd, és azt is szeretnék elérni, hogy a kiemelt hengerek utána teljesen újrahasznosíthatóak legyenek.