Első körben elfogadta a brit parlament Johnson brexit-törvényét, amiről mindenki tudja, hogy nemzetközi egyezményeket sértene

2020 szeptember 15., kedd 5:02

Sikerrel vette az első akadályt Boris Johnson törvényjavaslata, mellyel a brit kormány egyoldalúan felülírná az Európai Unióval már megszületett brexit-megállapodást: a törvényjavaslat első olvasatát hétfő késő este, öt órányi vita után 340 támogató és 263 ellenző szavazattal elfogadta a brit parlament alsóháza. A kormánypártból 30 képviselő nem szavazott, míg ketten a javaslat ellen szavaztak.

Fotó: -/AFP

A törvényjavaslat, ami még a brit kormány egyes tagjai szerint is egyértelműen nemzetközi egyezményeket sért, hatalmas felháborodást váltott ki Brüsszelben, és sokak szerint jóval közelebb hozta egy megállapodás nélküli brexit lehetőségét. Nagy-Britannia idén január végén lépett ki ugyan az EU-ból, de az idei év végéig egy átmeneti időszak van, amikor betartják az unió legtöbb szabályát, cserébe pedig hozzáférhetnek a közös piachoz. Az idei év szólt volna arról, hogy kitalálják, a jövő évtől hogyan működjön majd együtt az ország, illetve az EU, de a koronavírus okozta egészségügyi és gazdasági válság eleve sokat lassított a tárgyalásokon, most pedig Johnson törvényjavaslata még messzebb tolta bármiféle megegyezés lehetőségét.

A törvényjavaslatról múlt héten részletesen is írtunk, az egyik legkényesebb része Észak-Írország kérdését érinti, és a britek által bevezetett egyoldalú módosítások elvi és gyakorlati szinten is elfogadhatatlanok Brüsszelnek.

Nem véletlen, hogy a törvény ötletét rengetegen, köztük számos brit konzervatív politikus is kritizálta. A BBC szerint ugyan Johnsonnak kényelmes többsége van az alsóházban, a törvénytervezet részletesebb vitájában lehet még arra számítani, hogy komolyabb belső ellenállás merülhet fel a törvénytervezettel szemben.

Az egykori belügyminiszter, Sajid Javid például már közölte, hogy csak módosítások után lesz hajlandó támogatni a törvény végleges elfogadását, egy tory képviselő, Sir Roger Gale pedig már az első verziót sem volt hajlandó elfogadni, mert mint elmondta, az nyíltan sérti a nemzetközi jogot. Ő is arra számít, hogy a törvény részletesebb vitájában már jóval nehezebb dolga lesz Johnson kormányának.

Számos brit konzervatív politikus és gondolkodó azért is van nagyon kiakadva a kormányra, hiszen a nyíltan a nemzetközi egyezményeket sértő javaslatot éppen egy olyan pillanatban készül keresztülvinni a kormány, amikor az országnak rengeteg kereskedelmi megállapodást kéne megkötnie sok országgal és nemzetközi szervezettel, és Johnson kormányának lépése nem segít azon, hogy a britek megbízható és korrekt tárgyalófélnek tűnjenek.