Novemberig mondhatjuk el, milyen Római-partot szeretnénk a jövőben

Budapest
2020 szeptember 15., 14:05

Kérdőíves „jövőképtervezésbe” kezd a Fővárosi Önkormányzat a Római-part fejlesztésének kérdésében. A mától elérhető online kérdőívet novemberig budapesti lakosoktól a Római-partot látogató környékbeli emberekig bárki kitöltheti, és megmondhatja, a terület mostani funkciójához, kialakításához, állapotához képest milyen irányba látna szívesen fejlesztési lépéseket.

„Az elmúlt évtizedben számos ötlet, javaslat született arra, hogy a Róma-part árvízvédelmét milyen nyomvonalon, milyen műszaki megoldásokkal kellene rendezni, megerősíteni. Az ezeket követő vitákban rendre felmerült, hogy az egyes megoldások - a védelem mellett - a Római-part milyen értékeit, funkcióit teszik tönkre, lehetetlenítik el. Máig nincs megnyugtató válasz ezekre a kérdésekre, ezért a Főváros úgy határozott, hogy fordítva vizsgálja meg a kérdést: először lássuk tisztán, hogy milyen Római-partot szeretnénk húsz év múlva, milyen értékeket akarunk védeni, milyen új vagy megújult funkciókat szeretnénk igénybe venni, majd keressük meg azokat az árvízvédelmi megoldásokat, amelyek ezt a jövőképet a leginkább szolgálják, támogatják”

- fogalmaz a kérdőív előtt olvasható bevezető.

A kérdezők Római-part alatt a Duna-menti fövenyt, a sétányt, valamint a sétány és a Nánási út - Királyok útja közti területet értik. A kérdőív nem tartalmaz a Római-part árvízvédelméről szóló kérdéseket. Erről 2021-ben készítenek majd megvalósíthatósági tanulmányt, a mostani kérdőív eredményeire is építve, az illetékesek.