Magyar tudósok és egyetemi tanárok háborús retorika helyett felelős kormányzást követelnek

politika
2020 szeptember 16., 05:23

31 magyar tudós, egyetemi tanár szólította fel a kormányt, hogy hagyjon fel a háborús retorikával, és kormányozzon végre felelősen.

A javarészt MTA-s tagokból és egyetemi tanárokból verbuválódott Felelős Értelmiség csoport az utóbbi időben aggodalommal figyeli a kormány politikáját, és ennek most hangot is adtak.

A honlapjukon azt írják:

„A társadalmi figyelem megosztottságával és a fék nélküli jogi felhatalmazással visszaélve „egész pályás letámadás” indult az egyetemek, az ellenzékiként jegyzett média, a tudományos kutatás, a színházak ellen. A szellemi élet ízlés- és politikai preferencián alapuló, egyoldalú támogatása és az állami kinevezési gyakorlat egyaránt túllép minden, a polgári demokráciákat jellemző formális és informális korláton. ”

Szerintük áltlánossá vált a félelem légköre, a szakmai színvonal fölé a lojalitás abszolút uralma került, a sajtóirányítás pedig a régi időket idézi, miközben tovább folynak az OLAF és más független szervek által kifogásolt ügyletek, a gazdasági visszaesés ellenére is folytatódik a nemzetgazdaság számára semmiképpen sem sürgető Paks-2 és Budapest-Belgrád vasút építésének előkészítése. Mindemellett pedig mennek a sportberuházások, és a határon túli szervezetek elszámoltatás nélküli, átláthatatlan támogatása.

„A jelen helyzetben értelmetlen háborús szóhasználat csak elfedi, hogy a gazdasági intézkedések nem a valóban rászorulók megsegítését, hanem a hirtelen meggazdagodottak további gazdagodását szolgálják” - írják, valószínűleg ezzel utalva a mostanában megjelent Alapjogokért Központ plakátokra.

link Forrás

A Felelős Értelmiség csoport névsora:

Ascher Tamás, rendező, egyetemi tanár, Bakró-Nagy Marianne, nyelvész, egyetemi tanár, Bálint Csanád, régész, az MTA tagja, Buzinkay Géza, történész, professor emeritus, Csaba László, közgazdász, egyetemi tanár, az MTA tagja, Dávidházi Péter, irodalomtörténész, az MTA tagja, Elek István, közíró, Fábián István, vegyész, egyetemi tanár, az MTA doktora, Görög Sándor, vegyész az MTA tagja, Győrffy Dóra, közgazdás, politológus, egyetemi tanár, Katona Gyula, matematikus, az MTA tagja, Kelemen János, filozófus, az MTA tagja, Kelevéz Ágnes, irodalomtörténész, Kenesei István, nyelvész, az MTA tagja, Keresztes K. Sándor, volt miniszter, Kertész János, fizikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, Király Miklós, jogász, egyetemi tanár, Lányi András, filozófus, egyetemi docens, Nusser Zoltán, Bolyai díjas neurobiológus, az MTA tagja, Orosz Ferenc, biológus, az MTA doktora, Páles Zsolt, matematikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, Pálinkás József fizikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, Romsics Ignác, történész, az MTA tagja, Solti László, állatorvos, egyetemi tanár, az MTA tagja , Szajbély Mihály, irodalomtörténész, egyetemi tanár, Szakolczai György, közgazdász, professor emeritus, Szeidl György, gépészmérnök, egyetemi tanár, Takács-Sánta András, humánökológus, egyetemi docens, Tallár Ferenc, filozófus, professzor emeritus, Tardos Gábor, matematikus, az MTA tagja, Venetianer Pál, biológus, az MTA tagja