Trump: Az emberek nyájmentalitást fognak kifejleszteni a koronavírus ellen

külföld
2020 szeptember 16., 04:29

Érdekes következtetésre jutott Donald Trump amerikai elnök az ABC News keddi eseményén. Egy ponton arról kezdett beszélni az őt kérdező újságírónak, hogy a vakcinának köszönhetően hamarosan véget ér a koronavírus-járvány, sőt, még csak oltás sem kell hozzá, idővel anélkül is menni fog. Ahogy mondta, az emberek

„nyájmentalitást”fognak kifejleszteni.

link Forrás

Valószínűleg a nyájimmunitásra gondolhatott, ami akkor alakul ki, ha a népesség jelentős hányada átesik egy fertőzésen, és immunissá válik rá. A hibára nem derült fény, mert Trump visszatért arra, hogy a védőoltás gyorsan megoldást fog hozni, mire a riporter felvetette, hogy az ország fő járványügyi szakértője, Anthony Fauci nem ért ezzel egyet.

„De egy csomó ember meg egyetért velem”- vágta rá Trump. Ugyanebben a beszélgetésben tagadta, hogy kisebbítette volna a koronavírus jelentőségét, pedig Bob Woodward új könyvéből éppen az ellenkezője derült ki. Februárban rendesen, „on the record” azt nyilatkozta, Woodwardnak, hogy tudja, hogy a koronavírus légi úton is terjed, veszélyes és halálos. Ehhez képest a nyilvánosságban a demokratákon gúnyolodótt, amiért túl komolyan veszik a járványt, és azt mondta, az egész el fog tűnni, „mint egy csoda”. Márciusban azt mondta Woodwardnak, szándékosan kisebbíti a helyzet jelentőségét, hogy ne legyen pánik.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A keddi eseményen a nézőtéren ülők is kérdezhettek. Valaki felvetette Trumpnak, hogy gyakrabban kellene maszkot viselnie a nyilvános szereplésein, ezzel is példát mutatva az embereknek.

„Vannak emberek, akik nem gondolják, hogy a maszk jó” - mondta erre Trump a Guardian cikke szerint, majd hozzátette, hogy a maszkviselés problémás lehet a pincérek számára. Amikor megkérdezték, miért nem támogatja a maszkviselés kötelezővé tételét, azt mondta, ezt az ellenfelétől, Joe Bidentől kellene megkérdezni. Nem világos, mire utalhatott, Biden ugyanis nincs abban a pozícióban, hogy intézkedéseket hozzon.