A H&M megszakította a kapcsolatot kínai beszállítójával a kényszermunka vádak miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Felbontotta üzleti kapcsolatát a svéd márka a kínai Hufau fonalgyárral. Ez azután történt, hogy a kínai céget megvádolták, hogy kényszermunkát alkalmaz a gyáraiban. Egy ausztrál intézet, az ASPI márciusban írta meg, hogy az üzleti kapcsolat miatt a H&M az egyik legnagyobb haszonélvezője a kínai cég kényszermunka-programjának.

A H&M tagadta, hogy valaha is kapcsolatban állt volna az ASPI jelentésében említett gyárral vagy magával a céggel, viszont beismerte, hogy "indirekt üzleti kapcsolatban áll egy másik gyárral", ami szintén a Huafu tuladjonában áll. Úgy döntöttek, hogy bár nincsen arra utaló jel, hogy a gyárban kényszemunkát alkalmaznának, megszüntetik a kapcsolatot a céggel.

Nemzetközi jogvédő szervezetek azzal vádolják Kínát, hogy az ország nyugati felében található Hszincsiang területén az ujgurokat és más, muszlim vallású kisebbségeket átnevelőtáborokba zár és kényszermunkában dolgoztat a helyi kormányzat. Peking szerint azonban szakmai tréningcenterek vannak a régióban, ahol oktatással segítenek kitörni a lakosságnak a szegénységből és távol tartják őket az iszlám radikalizmustól. Kína visszautasítja a munkatáborokról szóló vádakat, amiket politikailag motivált támadásoknak tekint. (SCMP)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót