Elutasították Paul Rusesabagina óvadékkérelmét

2020 szeptember 17., csütörtök 16:45

Egy ruandai bíróság elutasította Paul Rusesabagina, az 1994-es ruandai népirtás alatt több mint ezer ember életét megmentő egykori szállodavezető óvadékkérelmét.

A Paul Kagame ruandai elnököt régóta bíráló Rusesabagina ellen hétfőn többek között terrorizmus miatt vádat emeltek hazájában, és akár 25 év börtönbüntetéssel sújthatják, ha bűnösnek találják.

A 66 éves férfi egészségi okokra és arra hivatkozva folyamodott óvadékkérelemért a bírósághoz, hogy a pár héttel ezelőtti letartóztatása óta már háromszor is volt kórházban.

Paul Rusesabagina 2019-ben, az általa vezetett MRCD-UBUMWE molinója előtt Fotó: Nicolas Maeterlinck/AFP

A ruandai ügyészség azzal vádolja, hogy tagja és alapítója a Ruandai Mozgalom a Demokratikus Változásért (MRCD-UBUMWE) nevű terrorszervezetnek, aminek a katonai szárnya merényleteket követett el ruandai földön, a Burundi határ mentén. A vádlott családja szerint politikailag motivált ügyről van szó.

A korábbi kelet-afrikai belga gyarmaton 1994-ben kezdődött tömegmészárlás száz napja alatt 800 ezer, többségében a kisebbségi tuszi népcsoporthoz tartozó embert, illetve mérsékelt hutut öltek meg. A harcok akkor értek véget, amikor a mostani ruandai elnök, Paul Kagame vezette, tuszi lázadó Ruandai Hazafias Front Ugandából benyomult az országba, és átvette a hatalmat.

Rusesabagina sok tuszinak biztosított menedéket az általa vezetett szállodában, később pedig megszökni is segített nekik. A több ezer üldözött zsidót megmentő egykori német üzletember, Oskar Schindler után „ruandai Schindlernek” nevezett férfi tettéért több kitüntetést kapott, George W. Bush volt amerikai elnök 2005-ben az Elnöki Szabadság érdemrenddel tüntette ki. A korábbi szállodavezető a népirtás után elhagyta a hazáját, és belga állampolgárságot kapott, egy ideje pedig már Texasban élt.

Azt nem tudni, hogy végül hogyan került vissza Ruandába. A helyi rendőrség szerint „nemzetközi együttműködés” keretében sikerült letartóztatniuk őt, miközben Rusesabagina családja azt állítja, hogy a férfit egy rendkívüli kiadatás keretében szállították át Dubajból Ruandába.

Paul Rusesabagina korábban Kagame uralmát diktatúrának minősítette, és felszólította a Nyugatot, hogy gyakoroljon nyomást Ruandára az emberi jogok tiszteletben tartásáért. A ruandai kormány válaszul csalónak nevezte a férfit. (MTI)