Nem a reptéren, hanem szibériai hotelszobájában mérgezhették meg Alekszej Navalnijt

külföld
2020 szeptember 17., 06:47

Bár korábban azt gondolták, hogy a reptéren csempészhettek idegmérget Alekszej Navalnij teájába, stábja most azt mondja, hogy tomszki szállodai szobájában hagyott üres vizespalackján találtak Novicsok-nyomokat, jelentette a Reuters. A legismertebb orosz ellenzéki augusztus 20-án, a Tomszkból Moszkvába tartó repülőn lett rosszul, és került kórházba. Onnan Németországba szállították, ahol a vizsgálatok során arra jutottak, hogy Navalnij mérgezés áldozata, és ugyanazzal az idegméreggel mérgezhették meg, amivel az orosz katonai hírszerzés Angliában merényletet kísérelt meg a visszavonult kettős ügynök, Szergej Szkripal ellen.

Navalnij stábja most az instagramon tett közzé videót arról, hogy miután rosszul lett, a stábja gyorsan átkutatta a hotelszobáját. "Úgy döntöttünk, hogy mindent begyüjtünk, ami akár csak kicsit is segíthet a németországi doktoroknak. Az elég nyilvánvaló volt, hogy Oroszországban nem fogják tisztességesen kivizsgálni az esetet".

Mint a videón mondják, két héttel később egy német laboratórium Novicsok-nyomokat is talált a szobából begyűjtött egyik palackon. Ez alapján arra következtetnek, hogy Navalnijt már ott, a szállodában megmérgezték.

Oroszország eleinte azzal utasította vissza az ügyben a nyomozást, hogy amíg nem bizonyított a mérgezés, addig nincs is mi miatt nyomozni. Az orosz hatóságok tétlenségére tekintettel Németország most a hágai székhelyű OPCW--től, a globális vegyi ügynökségtől kért segítséget a feltételezett mérgezés kivizsgálására. Ők mintákat vettek Navalnijtól, hogy szaklaboratóriumaikban megvizsgálják. Vizsgálataik eredményét Németországgal is megosztják majd, jelentette a Reuters.