Megmérgezhették Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezéralakját

külföld
2020 augusztus 20., 06:17

Eszméletlenül fekszik a kórházban Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki politikus-aktivista, miután rosszul lett a Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol kórházba szállították, írja a BBC.

photo_camera Alekszej Navalnij Fotó: MAXIM ZMEYEV/AFP

Szóvivője szerint gyanítható, hogy Navalnijt megmérgezték, valószínűleg a teájába kevertek valamit, hiszen aznap nem is ivott semmi mást. „Az orvosok azt mondják, a mérgező anyag gyorsabban felszívódott a forró italon keresztül” - mondta a szóvivő, aki később hozzátette, Navalnij az intenzív osztályon fekszik. A kórház megerősítette, hogy náluk ápolják Navalnijt, aki súlyos állapotban van.

A korrupcióellenes alapítványt vezető Navalnij ellen legutóbb júniusban indult büntetőeljárás, mert a Twitter-oldalán kritizálta Ignat Artyomenkó második világháborús veteránt, aki feltűnt az orosz alkotmánymódosítást pártoló egyik propaganda-reklámban. Navalnij puccsnak és alkotmánysértőnek találta a júniusi népszavazást, amely végül lehetővé tette, hogy Putyin elnök még két ciklust töltsön a hatalomban.