Egy Twitter-poszt miatt indult büntetőeljárás Alekszej Navalnij ellen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Navalnij az irodájában 2018. január 16-ánFotó: MLADEN ANTONOV/AFP

Rágalmazás miatt büntetőeljárást indított a gyakran előállított és bebörtönzött ellenzéki politikus-véleményvezér Alekszej Navalnij ellen az orosz Nyomozó Bizottság. 

Navalnij a Twitter-oldalán kritizálta Ignat Artyomenkó második világháborús veteránt, aki feltűnt az orosz alkotmánymódosítást pártoló egyik propaganda-reklámban. 

Oroszországban két hét múlva tartanak népszavazást az alkotmány módosításáról, amely lehetővé tenné, hogy Vlagyimir Putyin 2024-ben és 2030-ban is jelöltethesse magát ismét elnöknek. 

Navalnij azt írta Artyomenkó fevétele mellé, hogy a fizetett lájkok csapata eddig gyengén szerepel, hogy az ország szégyene, akinek nincs lelkiismerete. Az Interfax hírügynökség nem idézte, hogy konkrétan mely állítás miatt indult az eljárás, csak hogy a Navalnij szándékosan osztott meg hamis információt Artyemenkóról, és megsértette méltóságát.  

Az MTI mindenesetre azt is írta, hogy a politikus hazaárulónak titulálta az alkotmánymódosítás támogatóit. 

Az alkotmánymódosítást egyébként a szövetségi parlamentek már megszavazták, a népszavazás inkább csak egy szimbolikus gesztus, vagy megerősítő szavazás Putyin kezdeményezésére, amelynek eredménye gyakorlatilag borítékolható. 

A módosítások néhány identitáspolitikai változtatást is tartalmaznak, így például utalnak az istenhitre és Oroszországra mint a Szovjetunió jogutódjára is - a jelenlegi határain belül - azzal, hogy rögzíti: „az ezeréves történelme által egyesített Oroszországi Föderáció, megőrizve az elődök emlékét, akik átadták nekünk eszményeiket és az istenhitet, csakúgy mint az orosz állam fejlődésének jogfolytonosságát, elismeri a történelmileg kialakult állami egységet”. 

Újdonság az is,h hogy az alkotmány új formája megtiltja az ország területének elidegenítését célzó tetteket és felhívásokat, a gyermekeket nevezi meg az ország legfontosabb kincsének, a házasság fogalmát pedig egy férfi és egy nő szövetségeként határozza meg. (MTI / Interfax)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!