Trump hivatalba lépése óta összesen több mint 1,1 millió dollárt fizetett az amerikai kormány a Trump-hoteleknek

2020 szeptember 17., csütörtök 17:04

A Donald Trump elnök érdekeltségébe tartozó luxushotelek Trump hivatalba lépése óta összesen 1,1 millió dollárt számláztak ki az Amerikai Egyesült Államok kormányának a Washington Post gyűjtése szerint. A lapnak sokáig nem akarták elárulni, pontosan mennyi pénz vándorolt Trump érdekeltségeihez az utóbbi 3 és fél évben, ezután a Post elkezdte szálláshelyenként kiperelni a számlákat.

Mikor Trump és a családja a Trump-hotelek valamelyikébe utazik, az elnököt védő testőrség emberei szintén szobákat vesznek ki az adott szálláshelyen, amiért az Egyesült Államok kormánya, azaz az adózók fizetnek. Az eddig megismert ilyen számlák tesznek ki összesen több mint 1,1 millió dollárt, azaz kb. 335 millió forintot.

A Washington Post által most kiperelt számlák szerint az elnöki testőrség idén tavasszal is kivett egy házikót és több szobát a New Jersey állambeli Bedminsterben lévő Trump-klubban, annak ellenére, hogy

ebben az időszakban a klub a koronavírus miatt nem is fogadott vendégeket.

Az elnök valószínűleg nem járt idén tavasszal Bedminsterben, a lánya, Ivanka Trump viszont legalább egyszer járt ott a családjával ebben az időszakban is, úgyhogy testőrség minden bizonnyal őket kísérte. A család áprilisi látogatásakor azonban mind New Jersey államban és Washingtonban, Ivanka Trump lakhelyén is kijárási korlátozás volt érvényben, mindkét közigazgatási területen arra kérték az embereket, hogy ne utazzanak, csak ha nagyon muszáj. Ezt a rendelkezést eszerint Ivanka Trump és családja megsértette.

A Washington Post gyűjtése szerint a Trump-hotelek gyakran számláznak ki az elnöki testőrségnek a lefoglalt szobák árain kívüli extrákat is, a számlák alapján külön díjakat szedtek például „bútorok mozgatásáért” is.

Donald Trump kampányában egyébként azt ígérte, elnökként kiszáll a cégeiből, ezt azonban azóta sem tette meg, sőt a közösségi médiában és más megnyilvánulásaiban gyakran reklámozza is a hoteleit, javasolta például Mike Pence alelnöknek is, hogy látogasson el az egyikbe, valamint diplomáciai találkozót is szervezett már a saját hoteljébe, ami megint csak állami pénzekkel gazdagította a Trump-családot.

A bedminsteri Trump-klub által kiállított számlákból az is kiderült, hogy a szálláshely kiszámlázott kb. 200 vendégéjszakát az elnöki testőrségnek úgy is, hogy ezeken a napokon maga az elnök nem is volt a hotelben. Ennek oka pedig a lapnak névtelenül nyilatkozó elnöki hivatalnok szerint az, hogy Trump gyakran kitalálja a hét közepén, hogy ellátogat a hétvégén valamelyik hotelbe, végül azonban mégse megy el.