Trump végképp meggárgyult, és arról beszélt, hogy az osztrákok robbanó fákkal teli erdei városokban élnek, erre megszületett az utóbbi évek legosztrákabb mémje

INTERNET
2020 szeptember 17., 08:53

2020 egyik legfontosabb világpolitikai eseménye, hogy Donald Trump elnök leleplezte, hogyan is élnek igazából az osztrákok.

A dolog azzal indult, hogy amikor Trump gépe, az Air Force One tegnap leszállt a tűzvészek sújtotta Kaliforniában, és a riporterek megrohanták, az elnök váratlanul a következőt nyilatkozta erdőtűzügyben:

“Elmegy az ember Ausztriába. Vagy Finnországba. Vagy egy rakás más országba és ott nincs ilyen. Beszélgettem egy fontos ország vezetőjével, aki azt mondta: mi erdei népként gondolunk magunkra. Ez Európában történt. Azt mondtam neki: milyen szép kifejezés. Azt mondta nekem: a mi fáink sokkal robbanásveszélyesebbek - ezzel a robbanásveszélyessel a tűzvészekre gondolt - szóval robbanékonyabbak, mint Kaliforniában, de ez nem okoz problémát, mert rendben tartjuk az erdőinket.”

Ez még Trump mércéjével mérve is annyira furcsa volt, hogy a Fox News nem sokkal később külön műsort szentet neki, amiben az elnök is élőben szólalt meg. És kiderült, hogy a reptéri nyilatkozata nem nyelvbotlás volt, ugyanis szó szerint a ezt mondta, a Fox műsorvezetőinek látható döbbenetére:

“A világon mindenütt vannak erdők. De nincsenek akkora erdőtüzek, mint Kaliforniában. Európában erdei városok vannak. Gondoljanak olyan országokra, mint mondjuk Ausztria. De sok ilyen ország van. Az erdőben élnek. Erdővárosokban. De náluk nincsenek ilyen tüzek. Pedig náluk több robbanó fa nő. Olyan fáik vannak, amik könnyebben fognak tüzet. De ők rendben tartják az erdőiket. A lehullott levelek olyanok, mint a benzin, a száraz ágak meg mint a gyufaszálak. Ha 18 hónapnál hosszabban hevernek ott, robbanékonnyá válnak. Ezektől meg kell szabadulni."

Háttérnek érdemes tudni, hogy a klímaváltozással minimum szkeptikus Trump évek óta nem hajlandó elismerni, hogy az egyre durvább nyugati parti erdőtüzeket a klímaváltozás okozza, hanem kitart amellett, hogy az egész a lusta erdészek hibája, akik nem gereblyézik föl az erdők talaját.

De ez az ewok-szerű életet élő, erdei városokban lakó, robbanó fákkal körülvett osztrákokról szóló leleplezése új volt.

A leleplezésre először természetesen az osztrák internetezők reagáltak. Bemutatva, hogy néznek ki az igazi osztrák bennszülöttek:

Meg hogy milyen egy tipikus osztrák városi házibuli:

Hogy milyen az osztrák metró:

Illetve az Osztrák Nemzeti Könyvtár és az Iparművészeti Múzeum:

Nem is beszélve az ország új turisztikai imdizskampányáról:

link Forrás

Fotókat szivárogtattak ki az osztrák űrprogramról:

Miközben azt sem hallgatták el, hogy az osztrák adottságok veszélyekkel is járnak:

Egyszerű emberek mutatták meg, milyen a kilátás a bécsi irodájuk ablakából az egyik:

és a másik irányban:

De, ami a legjobb, az osztrák kormány is reagált. Nem is akárhogyan. Elisabeth Köstinger mezőgazdasági, régiós és turisztikai miniszter komoly cikket írt a brit Independentbe, amiben először elmeséli, milyen jól mulattak az osztrák kormány tagjai és az osztrákok úgy általában a Trump által lefestett Ausztrián, majd komolyan értekezik a klímaváltozás veszélyeiről és a fenntartható erdőgazdálkodásról. De a dilis idők jelenként a cikke mértani középpontjába ezt a mondatot helyezte:

"Az egyértelműség kedvéért: nem, Ausztriában nincsenek robbanó fák!"