Az ENSZ azt szeretné, ha a jelentéstevőjüket Lukasenka beengedné a belarusz börtönökbe

külföld
2020 szeptember 18., 19:26

Fehéroroszországnak lehetővé kellene tennie, hogy az ENSZ emberjogi megfigyelőcsoportja látogathasson el az országba, korlátozások nélkül - áll a világszervezet genfi székhelyű Emberi Jogi Tanácsának pénteki határozatában. Anais Marinnak, a fehérorosz emberi jogi helyzet figyelésével megbízott különleges ENSZ-jelentéstevőnek „szabad, teljes és akadálytalan bejárással kell bírnia az ország területére, köztük az összes fogvatartási központba”.

Az európai országok által megfogalmazott szöveg ezenkívül felszólítja a fehérorosz vezetést arra is, hogy hagyjon fel az erőszakkal, a kínzással és a letartóztatásokkal, amelyeket az emberi jogokat elnyomva alkalmaz, továbbá arra kéri a hatóságokat, hogy kezdjenek párbeszédet az ellenzékkel és a civil társadalommal. A határozatot 23 - többségében nyugati - ország támogatta, míg Eritrea és Venezuela ellene szavazott. Huszonkét ország tartózkodott.

Szvetlána Tyihanovszkaja korábbi elnökjelölt beszél az ülésen videóról
photo_camera Szvetlána Tyihanovszkaja korábbi elnökjelölt beszél az ülésen videóról Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának annak ellenére sikerült megtartania a sürgős vitát a témáról, hogy Fehéroroszország, valamint közeli szövetségeseinek diplomatái megpróbálták megakadályozni, hogy ismertessék a jogsértéseket a genfi találkozón. A tanácsban pénteken a fehérorosz emberi jogi helyzetről vitáztak, az eszmecserét az Európai Unió nevében Németország kezdeményezte. Felszólalt Juri Ambrazevics, Fehéroroszország ENSZ-hez akkreditált nagykövete is, aki aláhúzta: nem fogadható el, hogy ezt a szervezetet használják fel arra, hogy beavatkozzanak egy ország választásaiba.

A világszervezetnek a fehérorosz emberi jogi helyzet figyelésével megbízott különleges jelentéstevője figyelmeztetett: új vasfüggöny ereszkedhet le Európában. Marin katasztrofálisnak nevezte a fehérorosz helyzetet.

Az országban több mint 10 ezer embert letartóztattak, több mint 500 esetben számoltak be kínzásról, és ezreket durván megvertek

- mondta. A jelentéstevő felszólította a minszki hatóságokat, hogy engedjék el a politikai foglyokat, és ejtsék az ellenük felhozott vádakat. Beszédét a testület orosz, fehérorosz, kínai és venezuelai tagjai többször félbeszakították.

A vitán felszólalt Nadá al-Nasíf, az ENSZ emberi jogi főbiztosának helyettese is, aki úgy fogalmazott: „létfontosságú Fehéroroszország jövőjének szempontjából, hogy megtörjék a fokozódó elnyomásnak és erőszaknak eme köreit. A civil társadalom egy értékes partner, nem egy fenyegetés.” (MTI)