Ig Nobelt ért a kutatás, amelyben héliumot lélegeztettek egy aligátorral

TUDOMÁNY
2020 szeptember 18., 08:01

Egy csapat tudós héliumot lélegeztetett be egy aligátorral, hogy a kommunikációjukat vizsgálják, a kísérlet pedig annyira viccesre sikeredett, hogy megnyerték az értelmetlen felfedezések Nobel-díját, az Ignobel-díjat.

Nem fokozom a feszültséget, itt a videó, utána pedig jöhet a magyarázat:

Szóval ez a kísérlet eredetileg teljesen komolynak indult, a tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a krokodilok és aligátorok testmérete befolyásolja-e a hangképzést úgy, mint például a madaraknál.

„A hangcsatorna rezonanciái alacsonyabban szólnak, ha nagyobb a testméret, mert nagyobb a tér, ahol a levegő vibrálhat. Nem tudtuk, hogy a hüllők egyáltalán rezonálnak-e, mert például a békák, kétéltűek nem. Szóval azt akartuk bebizonyítaná, hogy a krokodiloknak is van rezonanciájuk” - magyarázta Stephan Reber, a kutatás vezetője.

Hogy ezt megtudják egy olyan tartályba rakták egy aligátort, amit levegő mellett héliummal is megtöltöttek, ezt belélegezve adta ki az aligátor a vicces hangot. A frekvenciaspektrum elemzése viszont megerősítette, hogy az aligátorok testmérete valóban korrelál az általuk előállított rezonanciákkal.

Ez a felfedezés pedig elég is volt arra, hogy megnyerjék a 2020-as Ig Nobel-díjat, amiért még olyan kísérletek szálltak versenybe mint, hogy hogyan mozgatják a nárcisztikus emberek a szemöldöküket vagy, hogy mi történik, ha gilisztákat nagy frekvenciájú rezgésnek tesznek ki. (BBC)