Hétfőtől lesz hatósági áras a tesztelés

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Kora délután megjelent az a kormányrendelet, amelyik hatósági árassá teszi a PCR-tezstek hatósági árát. Ezek szerint 

  • a koronavírus kimutatására a PCR-vizsgálat díja 17 ezer forint, 
  • a mintavétel pedig 2500 forintba kerül. 

A rendelet egyben 2020-ra és 2021-re ingyenessé teszi az influenza megbetegedés elleni védőoltáshoz oltóanyag igénylését. A jogszabály szerint aki a SARS-CoV-2 RT-PCR mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot térítés ellenében veheti igénybe, jogszabály eltérő rendelkezése hiányában legfeljebb afenti táblázatban meghatározott díjak fizetésére kötelezhető. 

Ez ugyanakkor nem alkalmazható akkor, amikor valaki a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény szerinti biztosított a SARS-CoV-2 RT-PCR mintavételt és laboratóriumi vizsglatot az Egészségbiztosítási Alap terhére veszi igénybe.

A rendelet szerint a PCR-tesztre szeptember 21-től, azaz hétfőtől vonatkozik a hatósági ár. Az influenzaoltás pedig októbertől lesz ingyenes. 

Ahogy arról korábban írtunk, hogy a megkérdezett szolgáltatók szerint ez az ár nagyon a határán van annak, ami mellett még rentábilisan el lehet végezni a teszteket. Ugyanis 20 ezer forint alatti árnál már félő, hogy bizonyos laboroknak és mintát vevő szolgáltatóknak egyszerűen nem jön ki a matek, és nem végeznek több PCR-tesztet.  Például a miniszterelnök bejelentésének másnapján pedig az egyik, PCR-teszteket végző labor, a PentaCore bejelentette, hogy a hatósági ár bevezetése miatt leáll a tesztekkel.