Rossz ügyintézőt próbált megkenni, másfél évet kaphat

bűnügy
2020 szeptember 18., 11:15

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletével 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 300 ezer forintnyi vagyonelkobzásra ítélt egy hivatali vesztegetés bűntettével vádolt férfit.

A vádlott 2016 márciusában egy budapesti buszmegállóban megszólította a XX. kerületi okmányiroda egyik dolgozóját - akiről tudta, hogy okmányirodai ügyintézőként dolgozik -, de összetévesztette őt egy másik, szintén ügyintézőként dolgozó hivatalnokkal. A férfi az ügyintézőnek jogosulatlan előnyt ígért arra az esetre, ha a magyar útlevelet igénylő külföldi állampolgároknál eltekint attól, hogy az igénylő nem beszéli a magyar nyelvet, vagy attól, hogy az igénylő személye nem egyezik meg a honosítási okiraton szereplő adatokkal.

A vádlott a kormányhivatal ügyintézőjének a hivatali kötelessége megszegéséért személyenként 300 ezer forint jogosulatlan előnyt ígért azzal, hogy naponta öt-tíz embert tudna hozzá vinni.

A hatósági ügyintéző a felkérést elutasította, pénz átadására nem került sor. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész három napot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan az ítélet enyhítéséért jelentettek be fellebbezést. (MTI)