Ruth Bader Ginsburg szobrot kap Brooklynban

külföld
2020 szeptember 19., 15:11

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo jelentette be, hogy szobrot fognak állítani Ruth Bader Ginsburg emléke előtt. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság bírája pénteken halt meg 87 évesen. Szobra Brooklynban áll majd, mivel itt született.

Ahogy azt várni lehetett, Ginsburg halála után heves politikai vita tört ki az Egyesült Államokban: a női egyenjogúság elősegítéséért rengeteget tevő Ginsburg a Legfelsőbb Bíróság legjelentősebb liberális bírája volt, és halála után Donald Trump jelölhet ki új bírát a testületbe, ahol már jelenleg is 5-4-es többségben vannak a konzervatív bírók.

photo_camera Fotó: Sarah Silbiger/AFP

Az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak rendkívül fontos szerepe van a legfajsúlyosabb, a társadalom működését és alapelveit meghatározó ügyekben, így már vannak elemzések, melyek arról szólnak, hogy Trump akár évtizedekre befolyásolhatja az ország sorsát. Trump szombaton jelezte, hogy hiába a közelgő elnökválasztás, késlekedés nélkül fogja megnevezni új jelöltjét, akit aztán a szűk republikánus többségű szenátusnak kell majd jóváhagynia.

A nap folyamán demokrata politikusok sora jelezte, hogy meg kéne várni a választást, és az új elnökre bízni a kinevezést, de ez vélhetően nem fog megtörténni. Annak ellenére sem, hogy lehet tudni családtagjai révén, hogy ez volt Ginsburg akarata is.

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője már jelezte, hogy szavazni fognak Trump jelöltjéről. Ezért a politikust sokan vádolták meg képmutatással, hiszen 2016-ban nem volt hajlandó szavaztatni Barack Obama jelöltjéről, Merrick Garlandról, mivel az is egy választási év volt, pedig akkor jóval több hónap volt hátra a választásokig. Így végül az üres bírósági posztot már Trump jelöltje tölthette be.

Szombaton sokan emlékeztek meg Ruth Bader Ginsburgról
photo_camera Szombaton sokan emlékeztek meg Ruth Bader Ginsburgról Fotó: Samuel Corum/AFP

Az is felmerült, hogy ha a republikánusok nem hozzák össze a szavazást az elnökválasztásig, az új jelöltről egy esetleges Biden-győzelem esetén akár az átmeneti időszakban is szavazhat a szenátus, azaz még a januári beiktatás előtt.

A helyzetet bonyolíthatja, hogy vannak republikánus szenátorok, akik kemény újraválasztásra készülnek, és korábban mondtak már olyat, hogy ennyire közel a választásokhoz már nem lenne szabad új bírót kineveznie az elnöknek. Számukra nehéz döntés lehet, hogy támogatják-e szavazatukkal Trump jelöltjét, vállalva a kockázatát, hogy a szavazók megbosszulhatják ezt.