Szigetet akart venni magának az olasz riviérán az ukrán mágnás fia, az állam közbelépett

Több 444 videó?
Szeretném

Több tehetős olasz családdal kötött üzletet az egyik leggazdagabb ukrán, az egykori parlamenti képviselő, Vjacseszlav Bohuszlajev fia, a Monte Carlóban élő Olekszandr Bohuszlajev. Az üzlet tárgya a Ligur-tengeren fekvő, a szárazföldtől csupán másfél kilométerre található Gallinara szigete volt. Viszont a magánkézben lévő sziget természetvédelmi terület, így az államnak elővásárlási joga van, amiről a vevő és az eladók is úgymond megfeledkeztek

Gallinara a Ligur-tengerenFotó: Pixabay

Miután kiderült az adás-vétel, elég nagy felháborodás lett a dologból. Egyrészt a sziget történelmi jelentősége miatt, másrészt mert sokan attól tartanak, az ukrán férfi építkezésekbe kezdene a természetvédelmi területen, annak ellenére, hogy ezt 1989 óta csak nagyon szigorú szabályok betartásával tehetné. 

Korábban Velence környékén több szigetet is megvásároltak külföldi befefektetők, Szardínia Smaragdpartját - ami most a járvány egyik gócpontja lett - pedig a katari emír gyakorlatilag felvásárolta.

Az olasz állami hírügynökség most azt írja, a helyzet megoldódni látszik, igaz, tényleg az utolsó pillanatban léptek a hatóságok. Egy nappal a határidő előtt ugyanis benyújtották az igényüket az elővásárlási jog érvényesítésére, legalalább a sziget egy részére, különös tekintettel a területén található kastélyra, melyet megnyitnának a látogatók előtt.

A formája alapján teknősre hasonlító Gallinara szigetét 1842-ig az egyház birtokolta, majd a hetvenes években adták el a cégnek, melynek liguriai és piemonti családok a tulajdonosai. 

Az, hogy egy magánszigetet visszaszerez az állam, nem lenne példa nélküli. 2013-ban a szardíniai Budelli szigetét vásárolták meg egy új-zélandi tulajdonostól. 

(ANSA)