Szigetet akart venni magának az olasz riviérán az ukrán mágnás fia, az állam közbelépett

külföld
2020 szeptember 19., 11:21

Több tehetős olasz családdal kötött üzletet az egyik leggazdagabb ukrán, az egykori parlamenti képviselő, Vjacseszlav Bohuszlajev fia, a Monte Carlóban élő Olekszandr Bohuszlajev. Az üzlet tárgya a Ligur-tengeren fekvő, a szárazföldtől csupán másfél kilométerre található Gallinara szigete volt. Viszont a magánkézben lévő sziget természetvédelmi terület, így az államnak elővásárlási joga van, amiről a vevő és az eladók is úgymond megfeledkeztek.

Gallinara a Ligur-tengeren
photo_camera Gallinara a Ligur-tengeren Fotó: Pixabay

Miután kiderült az adás-vétel, elég nagy felháborodás lett a dologból. Egyrészt a sziget történelmi jelentősége miatt, másrészt mert sokan attól tartanak, az ukrán férfi építkezésekbe kezdene a természetvédelmi területen, annak ellenére, hogy ezt 1989 óta csak nagyon szigorú szabályok betartásával tehetné.

Korábban Velence környékén több szigetet is megvásároltak külföldi befefektetők, Szardínia Smaragdpartját - ami most a járvány egyik gócpontja lett - pedig a katari emír gyakorlatilag felvásárolta.

Az olasz állami hírügynökség most azt írja, a helyzet megoldódni látszik, igaz, tényleg az utolsó pillanatban léptek a hatóságok. Egy nappal a határidő előtt ugyanis benyújtották az igényüket az elővásárlási jog érvényesítésére, legalalább a sziget egy részére, különös tekintettel a területén található kastélyra, melyet megnyitnának a látogatók előtt.

A formája alapján teknősre hasonlító Gallinara szigetét 1842-ig az egyház birtokolta, majd a hetvenes években adták el a cégnek, melynek liguriai és piemonti családok a tulajdonosai.

Az, hogy egy magánszigetet visszaszerez az állam, nem lenne példa nélküli. 2013-ban a szardíniai Budelli szigetét vásárolták meg egy új-zélandi tulajdonostól.

(ANSA)