Az SZFE vezetése szerint Vidnyányszkyék jogellenesen átírták az egyetem működési szabályzatát

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SZMR). A módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét” - áll az SZFE friss közleményében. Az egyetem szerint az SzMR legutóbbi, 2020. 09. 15-én kelt

visszamenőleges hatályú módosításaival a fenntartó kuratórium felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhesse ki a rektorhelyetteseket, továbbá ezeket a rektorhelyetteseket – a szenátus egyetértése és pályázat nélkül, legfeljebb egy év időtartamra – az intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa.

A módosítással tehát az egyetemet fenntartó alapítvány vezetése olyanokat is kinevezhet rektorhelyettesnek, akik nem ismerik az SZFE munkáját korábbi munkaviszonyuk, osztályvezetői tapasztalatuk sincsen.

Az SZFE szerint ez a módosítás „újabb súlyos beavatkozás az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiájába, és ellentmondásban áll a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénnyel”. A törvény szerint ugyanis a fenntartó nem avatkozhat közvetlenül az intézmény tudományos, oktatási és művészeti tevékenységébe, márpedig Vidnyánszkyék minden eddigi lépése ezt az axiómát akarja kikezdeni - áll a közleményben.

Az SZFE vezetése az egyetem autonómiájának és törvényes működésének helyreállítása érdekében négy keresetet nyújtott be a bírósághoz, a jogellenesnek tartott szabálymódosítás ügyében pedig a HÖOK, a Magyar Rektori Konferencia és a Színház és Filmművészetért Alapítvány Felügyelő Bizottságának segítségét kérte.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.