A demokraták azt ígérik, kibővítik a legfelső bíróságot, ha Trump bírójelöltjét megszavazza a Szenátus

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Amerikai demokrata párti politikusok a legfelső bíróság létszámának bővítését ígérik esetleges elnökválasztási győzelmük esetén, amennyiben most a szenátus republikánus többsége megszavazza Trump jelöltjét.

Több demokrata párti törvényhozó jelezte vasárnap a Twitteren, hogy megnövelné az alkotmánybíróság feladatát ellátó szövetségi legfelső bíróság létszámát.

Az egyik befolyásos képviselő, Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy amennyiben Donald Trump elnök és Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője keresztülviszi a pénteken elhunyt bíró, Ruth Bader Ginsburg utódjának jelölését és szenátusi megszavazását, akkor az elnökválasztás után „az új szenátusnak azonnal lépéseket kell tennie a legfelsőbb bíróság bővítésére”.

Nadler szerint az elnökválasztás előtti szenátusi szavazás nem demokratikus és „egyértelmű megsértése az emberek választott hivatalba vetett bizalmának”. Ed Markey massachusettsi demokrata szenátor - szintén a Twitteren - leszögezte: „Mitch McConnell precedenst teremtett. Választási évben nem pótoljuk a szövetségi bíróság hiányzó tagját. Ha ezt (McConnell) megszegi, akkor - amennyiben a demokraták kerülnek többségbe a következő szenátusban - (...) ki kell bővítenünk a legfelsőbb bíróság létszámát”.

A szövetségi legfelsőbb bíróság létszámnövelése nem teljesen új ötlet. Elemzők emlékeztetnek rá, hogy Franklin Delano Roosevelt elnök 1937-ben már próbálkozott ezzel, de nem járt sikerrel, sőt e próbálkozása hosszú évekre megosztotta a Demokrata Pártot is.

A republikánusokhoz közelálló elemzők emlékeztetnek arra is, hogy 2016-ban, az elnökválasztás évében, amikor elhunyt Antonin Scalia, az alkotmánybíróság konzervatív tagja, akkor a most elhunyt Ruth Bader Ginsburg sürgette a demokraták új bírójelöltjének meghallgatását. A Fox televízió elemzője idézte Ginsburg 2016 nyarán adott interjúját a The New York Times című lapnak. „Az alkotmányban semmi nem mondja ki, hogy az elnök megszűnik elnök lenni a megbízatása utolsó évében” - fogalmazott négy ével ezelőtt Ruth Bader Ginsburg.

Barack Obama 2016-ban, elnöksége utolsó évében Merrick Garlandot jelölte Scalia helyére, akit végül a szenátus republikánus többsége nem választott meg főbírónak.

Az Egyesült Államokban azért ilyen fontos, mikor és ki jelölhet főbírót, mert a testületen belül sokáig nagyjából kiegyenlített volt a liberális és a konzervatív oldalra húzó bírák száma. Ha most újra a republikánusok jelölnek, akkor a mérleg jelentősen feléjük billen. De ha a választások után Joe Biden lesz az elnök, a Szenátus pedig demokrata többségű lesz, megpróbálhatják különböző módokon kibővíteni a bíróság létszámát, ezzel jelölési jogot szerezve az üres helyekre. (via MTI)