Elítélték a kameruni katonákat, akik nőket és gyerekeket lőttek le

külföld
2020 szeptember 21., 17:10

Négy kameruni katonát 10-10 évnyi börtönre ítéltek, amiért 2015-ben lelőttek két nőt és két gyereket. A gyilkosságról készült egy mobiltelefonos felvétel is, ami 2018-ban került elő. A kameruni kormány akkor 'fake news'-nak nevezte a felvételt, de később mégis letartóztattak hét katonát.

Ehhez többek között a BBC Africa Eye oknyomozása kellett, (erről a nyomozásról akkor hosszabban is írtunk), mely során kiderítették, melyik faluban történt az eset, és azonosították azt a három katonát is, akik meghúzták a ravaszt.

A felvételen azt lehetett látni, hogy a katonák azzal vádolták meg a nőket, hogy közük van a Boko Haram dzsihádista terrorszervezethez, amely a szomszédos Nigériában tevékenykedik. Az áldozatok, köztük a nő, aki egy kisgyereket hordott a hátán, egy poros uton kellett menjenek bekötött szemmel, majd 22 lövést eresztettek beléjük.

A hét megvádolt katona közül kettőt mentett fel a bíróság, négyen 10 évnyi börtönt kaptak a gyilkosságokért, míg a hetedik katona két évet kapott azért, mert felvette telefonjával az esetet.

A videó elsőnek 2018-ban bukkant fel a kameruni közösségi oldalakon, és a BBC tudósítója szerint a felvétel megrázta az országot. A kormány eleinte tagadni próbálta a dolgokat, azt állították, hogy a videó Maliban készült, és nem is hordanak hasonló ruhát a régióban szolgálatot teljesítő katonák. De rákövetkező időszakban annyira sok bizonyíték gyűlt össze, hogy nem lehetett már tovább tagadni a dolgot.