Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét: 200 ezer aktív eset, 16 ezren kórházban és 800-an lélegeztetőn

járvány
2020 szeptember 21., 10:59

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indult a parlamenti őszi időszaka. A maszkot viselő képviselőknek Orbán Viktor a koronavírus járvány második hullámáról is beszélt, és megemlítette, hogy mi az a legrosszabb forgatókönyv, amivel szakértők számolnak.

A legrosszabb forgatókönyv szerint akár

  • 200 ezer fertőzött is lehet egy időben. Jelenleg 13 779 aktív fertőzött van, de a számuk folyamatosan emelkedik.
  • 16 ezren kerülhetnek kórházba. Jelenleg 463 embert ápolnak kórházban koronavírus miatt. Ez a szám is emelkedik, mégha nem is olyan ütemben, mint a fertőzöttek száma.
  • 800-an kerülnek lélegeztetőgépre. Jelenleg 35-en szorulnak lélegeztetőre.

Az Orbán által idézett szakértők számításai alapján a legrosszabb esetben sem kell majd hozzányúlni ahhoz a 16 ezer darab lélegeztetőgéphez, amit a Külügyminisztérium aranyáron, összesen 300 milliárd forintért szerzett be, az egész EU-ban a legdrágábban.

Orbán azt mondta, hogy „ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz az orvosoknak és a matematikusoknak”, ő mindenesetre a szakértők legrosszabb forgatókönyvének a kétszeresével számol. Vagyis 400 ezer aktív esettel, 32 ezer kórházban fekvővel, és 1600 olyan koronavírusos beteggel, aki lélegeztetőgépre szorul. Erre szerinte felkészült az egészségügy.

A miniszterelnök aggasztónak nevezte, hogy Ausztriában egy nap alatt 35 százalékkal emelkedett a kórházban lévők száma. Ez így ebben a formában nem igaz. Magyarországon jelenleg többen vannak kórházban, mint Ausztriában, és a számuk is jobban emelkedik.