370 millió forintot csalt ki az uniótól halastava fejlesztésére egy 66 éves férfi

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indított büntetőügyet a Fővárosi Főügyészség egy 66 éves férfi ellen, aki a vád szerint 373 millió forint uniós támogatáshoz jutott jogtalanul az Európai Halászati Alapból halastava fejlesztésére. Ha a vád bebizonyosodik, börtönbüntetést kaphat, és a 373 millió forintot hasonló értékű vagyonelkobzással vehetik vissza tőle - közölte a Fővárosi Főügyészség keddi közleményében.

Az ügy lényege, hogy a férfi a saját cégének adta bérbe az ő és lánya közös tulajdonában álló halastavat, majd a cég képviselőjeként 2009 júliusában támogatásra pályázott az uniós forrásokat elosztó állami hivatalnál a halastó fejlesztésére.

A tervezett rekonstrukciós munkákra egy másik cégtől kapott árajánlatot csatolt, de ennek a cégnek az alvállalkozójaként valójában a saját cégével végeztette el a munkákat. Ez azonban az uniós források igénybevételének szabályai szerint tilos.

A vádlott 2011-ben hasonló módszerrel egy újabb pályázatot nyújtott be, és a két igénylés alapján – utófinanszírozás keretében, több ütemben – 2010-2014. között 

összesen több mint 373 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Az OLAF vizsgálta a támogatásokat és igazságügyi ajánlásokkal élt a Legfőbb Ügyészség felé, amely büntetőeljárást indított az ügyben.

A Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közös nyomozása eredményeképpen most különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat a férfi ellen. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróág ítélje a férfit letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre, tiltsa el a közügyektől és a cégvezetéstől, illetve rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást 373 millió forint erejéig.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.