Menczer a listázós levélről: Úgy látszik, külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok

POLITIKA
2020 szeptember 22., 04:41

Hétfő este az ATV-n rákérdeztek a Külügyminisztérium államtitkáránál arra a levélre, ami szerint a külügy magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatokat, mert a szakmai programokat a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozásokként értékelték, amik mögött „Soros-szervezetek állnak”. Ezért Magyar József, a minisztérium európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára idén júniusban levelet írt az EU-tagállamokban működő magyar nagykövetségeknek, és arról érdeklődött, hogy nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak.

link Forrás

Menczer Tamás most azzal reagált, hogy az információ egy kiszivárgott dokumentumból származik, amiről annyit jegyzett meg: „úgy látszik, külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok”. Majd a szokásos sorosozással tarkítva elmagyarázta, miért tekinti politikai ügynek, ha egy újságíró külföldre megy:

Mi nem listázunk újságírókat. Se ilyen szándékunk, se ilyen tudásunk nincsen hozzá. Azt láttuk nyilvános adatokból, bárki mgenézhet különböző honlapokat, hogy egyes Soros-szervezetek, például a Transparency International nevű szervezet szervez ilyen érzékenyítő kurzusokat. Szakmai utak! Hogy oda ne rohanjak. És itt együttműködő partnerként vannak feltüntetve különböző budapesti nagykövetségek is. És akkor mi megnéztük, hogy.. már csak úgy kíváncsi lettem, mert nekem a feladatom a Külügyminisztériumban például az, hogy politikai ügyekkel foglalkozzak, és azt egy politikai ügynek tekintem, hogy ha Soros György finanszíroz médiakurzusokat baloldali újságíróknak.”

Egyébként amikor az újságírók Szijjártó Péter nagyvállalkozók által fizetett útjairól érdeklődtek, ugyanez a minisztérium anniyval intézte el, hogy az magánügy. Amikor korábban erről kérdezték, Menczer védekezett, hogy az embereket nem érdekli Szijjártó jachtozása, mert tudják, hogy neki köszönhetően van munkájuk.