Elhunyt Ang Rita serpa, aki elsőként mászta meg a Mount Everestet egymás után tízszer, oxigénpalack nélkül

72 éves korában meghalt Ang Rita, a nepáli serpa, aki elsőként vált világhírű hegymászóvá a himalájai hegyi vezetők közül.

Ang Rita serpa (jobb) és Min Bahadur Sherchan (bal), az Everestet legidősebb korában megmászó ember egy sajtótájékoztatón, 2009-ben, KatmandubanFotó: PRAKASH MATHEMA/AFP

Ang Rita volt a világon az első hegymászó, aki egymás után tízszer mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát,  8850 méteres Mount Everestet, még 1983 és 1996 között, oxigénpalack használata nélkül. Hegymászó tehetségéért a „hópárduc” nevet kapta.

A 72 éves férfi már hosszú ideje idegrendszeri és májbetegségekben szenvedett, a halál hétfőn érte otthonában, Nepál fővárosában, Katmanduban, jelentette unokája a Reuters hírügynökségnek.

Ang Rita serpa ravatalánál imádkozik az elhunyt egyik rokonaFotó: PRAKASH MATHEMA/AFP

Holttestét a serpa népcsoport egyik szent helyén hamvasztják majd el szerdán, serpa hagyományok szerint - közölte Ang Tshering serpa, a Nepáli Hegymászó Társaság vezetője.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.