Megérkezett a hatósági ár, több szolgáltató leállt a teszteléssel

járvány
2020 szeptember 22., 11:55

Több magánszolgáltató lemondta vagy felfüggesztette a koronavírus-tesztelést a 19500 forintos hatósági ár hétfői hatályba lépése után. Mi eddig tíz ilyen szolgáltatót találtunk, de vannak cégek, amelyek még a régi árat közlik a honlapjukon, róluk nem tudni, folytatják-e a mintavételt.

Az Affidea Magyarország Kft. eddig négy budapesti kerületben, Hatvanban, Miskolcon, Százhalombattán, Tiszaújvárosban és Zalaegerszegen vett mintákat PCR-teszteléshez, ami a legpontosabban képes kimutatni az aktuális koronavírus-fertőzöttséget. Azt írják, a maximált ár mellett átmenetileg nem tudják folytatni ezt a tevékenységet, csak a házhoz menő szolgáltatást hagyták meg, ami 50 ezer forintba kerül.

Százhalombattán és Tiszaújvárosban így nem is maradt más mintavételi hely a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) listája alapján. Ez a helyzet Siófokon is, ahol az egyetlen szolgáltató, a Sió Medical ideiglenesen szünetelteti a tesztelést.

photo_camera A Debreceni Egyetem szakembere mintát vesz egy nõ orrnyálkahártyájáról májusban Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A győri Kardirex Kft. október 15-ig biztosítja a mintavételt hatósági áron, utána viszont „szigorú gazdasági döntést” hoznak, mert „figyelembe véve a beszerzési árakat, a bér és az egyéni védőeszközök költségét,a PCR tesztelés a magánintézmények számára akár veszteséget is termelhet, ami egy gazdasági társaság esetében nem fenntartható”. Náluk húszezer forint a kiszállási díj, ha valaki házhoz hívná őket, erre jön rá a többi költség.

Egy nyíregyházi szolgáltató azt írja, a PCR-teszt vizsgálati díja és a biztonságos mintavétel költsége jelentősen meghaladja 19500 forintot, ezért határozatlan időre felfüggesztették a tesztelést. Így döntött két szegedi (1,2), egy budapesti, egy székesfehérvári és egy veszprémi magánszolgáltató is. Az önkormányzati fenntartású Zuglói Egészségügyi Szolgálat is csak korlátozottan vesz mintákat.

A Budapesten működő PentaCore pedig már múlt héten közölte, hogy leáll a tesztekkel.

Kisebb szolgáltatók eshetnek ki

Magyarországon az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a mintavételek száma. A nyáron megszokott napi 2-4 ezer teszt felugrott napi 10-12 ezerre, de a G7 cikke szerint ezeknek csak nagyjából negyedét végzik központilag, a többit az emberek fizetik saját zsebből, magánszolgáltatóknál. A keddi adatok alapján hétfőn visszaesett a tesztelés hatezerre, de egyelőre nehéz megmondani, hogy ez milyen mértékben tudható be a kieső szolgáltatóknak.

link Forrás

A mintákat laborokban, többnyire nem a mintavételt végző szolgáltatóknál elemzik. Így a tesztelés költsége magában foglalja az árat, amit a szolgáltató fizet a labornak a mintavételi eszközökért és a tesztért, illetve a szolgáltató további költségeit (dolgozók bére, hely fenntartása, fertőtlenítés, adminisztráció) és persze a profitot. Erről múlt héten írtunk részletesen, bemutatva, hogy a hatósági ár könnyen a mintavételek számának csökkenéséhez vezethet.

A piacot jól ismerő beszélgetőpartnerünk szerint az új rendszer a kisebb szolgáltatók, egészségcentrumok kiesését okozhatja, ahol fajlagosan magasabb a munkaerő és a védőeszközök költsége. Nem véletlen, hogy a felfüggesztést bejelentő szolgáltatók jelentős része is ilyen.

Legfeljebb az mentheti meg őket, ha a labor, amivel szerződésben állnak, csökkenti az eddigi 15-22 ezer forintos díjat. Persze esetfüggő, hogy kinek, mekkora csökkenés elég ahhoz, hogy megérje számára folytatni a mintavételt, de úgy tudjuk, van, ahol újratárgyalják a szerződéseket. Kérdés, mekkora a laborok mozgástere, és mennyit tudnak vagy akarnak engedni. Valószínűleg lesz a szolgáltatók közt olyan, aki kedvezőbb feltételek mellett sem tudja folytatni.

Kérdés az is, hogy ha leáll egy kisebb szolgáltató, pláne olyan településen, ahol nincs a közelben más mintavételi lehetőség, hajlandóak lesznek-e többet utazni az emberek a tesztért. Lehet, hogy az alacsonyabb ár miatt többen akarják majd teszteltetni magukat, ebben az esetben viszont az a kérdés, hogy a rendszerbe bevont laborok kapacitása mennyire tudja majd kielégíteni ezt a keresletet.

A széleskörű tesztelés nagyon fontos ahhoz, hogy felmérjük a járvány térbeli, társadalmi kiterjedtségét, és közben elkülönítsük a fertőzötteket, megszakítsuk a fertőzési láncokat. Éppen ezért az utóbbi hetekben a kormány szakértői közül többen a tesztelés bővítését szorgalmazták.