Lukasenkát előzetes bejelentés nélkül egyszercsak beiktatták hatodik elnöki ciklusára, az állami tévében inkább nem is adták élőben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Anélkül, hogy az elnök hivatalos híroldalán ezt meghirdették volna, vagy hogy az állami tévé élőben kapcsolta volna az eseményt,

egyszercsak beiktatták hatodik ciklusára Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt.

Kép az elnöki hivatal Telegram-oldaláról

Minszkben napközben már lezárások voltak, és a Twitteren arról szóltak a hírek, gyorsan le akarhatják zavarni a beiktatást. A Belta állami hírügynökség aztán az esemény közben kiadott egy közleményt arról, hogy az elnök beiktatása épp zajlik a minszki Függetlenségi Palotában. A hírek szerint a ceremónián közvetlen támogatói és emberei voltak jelen. Az AFP szerint az eseményt nem adta élőben állami tévé, valószínűleg azért, hogy ne kezdődjön tiltakozás.

Az augusztusi választás óta folyamatosak a tüntetések, legutóbb ezen a hétvégén vettek őrizetbe több száz kormányellenes tüntetőt. Az ellenzékiek nem ismerik el Lukasenka választási győzelmét.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó