Müller Cecília szerint a maszk mellett érdemes felhúzni egy szép, fehér pamutkesztyűt is a menyasszony köszöntéséhez

járvány
2020 szeptember 23., 10:27

„Egy szép, fehér pamutkesztyű viselése is ajánlott” a menyasszony köszöntésekor, és persze a maszkot is érdemes felvenni, tanácsolta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs napi, újságírók nélküli online „sajtótájékoztatóján”. A menyasszonytánctól viszont jobb eltekinteni, derült még ki szerdán, amikor közel ezer új koronavírus-fertőzöttet és nyolc halálos áldozatot regisztráltak.

A 444 kérdéseit ezúttal sem olvasták be, ezeket küldtük:

  • Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint akkor megfelelő a tesztelési stratégia, akkor van kontroll alatt a járvány egy országban, ha az elvégzett tesztek kevesebb, mint öt százaléka pozitív. Magyarországon már a 11. napja nem teljesül ez a WHO-ajánlás. Miért nem tesztelünk többet?
  • Orbán Viktor a szeptember 12-i tévés interjújában azt mondta, hogy amíg a halálozási számok nem kezdenek emelkedni, addig föl sem merül az a gondolat, hogy az iskolákat korlátozni kellene. Azóta a halálozási számok emelkedni kezdtek. Hol van az a határ, aminél elrendelik az átállást az iskolákban a digitális oktatásban?
  • Ha kiemelten fontos, hogy az iskolák működjenek, akkor miért nem kapnak elsőbbséget a gyanús tünetekkel a háziorvosuknál bejelentkező pedagógusok a tesztek levételénél és a minták kivizsgálásánál? Miért tart esetenként a teszteredmények levétele, illetve azok kiértékelése is több, mint egy hétig?
  • Hány intenzív terápiás szakápoló van az országban?

Müller beszélt arról, hogy a külföldről hazatértőket és a kontaktszemélyeket most már 14 helyett 10 napos karanténra kötelezik, mert úgy tűnik, ez is kellő biztonságot ad.

Kiderült még, hogy a kórházi ágyak kihasználtsága 50 százalék (nem hangzott el, de összehasonlításképp: júliusban az aktív ágyak kihasználtsága 60 százalék volt, a járvány idején 40, tavaly tavasszal pedig 70 körül).

Megszólalt Kiss Róbert alezredes is, kiderült például, hogy az elmúlt 24 órában ötször intézkedtek azért, mert valaki nem vagy nem megfelelő módon viselte a tömegközlekedési eszközön a védelmi eszközt (maszkot).

Az esemény 40 percig tartott, itt visszanézhető az egész:

link Forrás