Aggasztóan alakulnak a csehországi koronavírus-statisztikák

külföld
2020 szeptember 24., 06:04

Egy hete már rendkívül magas az újonnan azonosított koronavírusos esetek száma Csehországban. A múlt csütörtökön 3123 fertőzöttet azonosítottak, ez rekord. De azóta is minden nap kétezer feletti új esetet találnak, most csütörtökre 2309 fertőzöttet azonosítottak 24 órán belül.

Ebből adódóan az aktív esetek száma is rekordon van, jelenleg több mint 28 ezer beteget tartanak nyilván. Bár a legtöbb új fertőzöttnél a betegség csak enyhe tüneteket okoz, aggasztóan gyorsan emelkedik a kórházi ápolásra, lélegeztetésre szoruló betegek száma is.

Roman Prymula, a járvány kezelése miatt a héten lemondott egészségügyi miniszter frissen kinevezett utódja fel is hívta a figyelmet arra, hogy amennyiben ilyen tempóban folytatódik a kórházi kezelésre szorulók, valamint a súlyos esetek számának emelkedése, rövidesen gondok lehetnek a kórházak sürgősségi osztályainak kapacitásaival.

A csütörtök reggeli statisztika szerint már 628 személyt kezelnek kórházban és közülük 120 állapota súlyosnak minősíthető. A halottak száma 555-re emelkedett, közülük 130-an szeptemberben haltak meg.

A járványhelyzet romlása miatt hétfőn felújították az országos válságstáb tevékenységét és csütörtöktől kezdve az eddigi éjfélről este tíz órára hozták előre a vendéglők, bárok záróráját. Tovább korlátozták a kültéri és a fedett csarnokokban megrendezésre kerülő sportrendezvényeken résztvevő nézők számát is. (Via MTI)