Az európai járványközpont szerint fokozott aggodalomra ad okot a helyzet hét EU-tagállamban, köztük Magyarországon

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Fokozott aggodalmat vált ki a koronavírus-járvány alakulása és a megnőtt halálozási ráta hét európai uniós tagállamban, Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Máltán, Spanyolországban és Romániában – áll az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss jelentésében.

A járványok megfigyelésével foglalkozó európai hivatal új kockázatfelmérése szerint ennél az országcsoportnál tapasztalható „a súlyos esetek, illetve a kórházi ápolásra szorulók magasabb aránya”, a „halálozási arány már megfigyelt, illetve a jövőben várható növekedésével” együtt járva.

A hét országgal kapcsolatos aggodalom onnan ered, hogy a fertőzöttek számának növekedése sok idős embert érint, míg más európai országokban elsősorban a fiatal – következésképpen a kockázatnak kevésbé kitett – felnőttek körében nő az esetszám.

Orbán Viktor (középen, fehérben) koronavírusos betegeket látogat meg április 9-én.Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A stockholmi székhelyű szervezet szerint utóbbi jellemzi az Egyesült Királyságot és az EU másik tizenkét tagállamát (Franciaország, Ausztria, Dánia, Észtország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Belgium, Svédország). De az ECDC szerint az elmúlt napokban ezeknek az országoknak a többsége is „közeledni látszik a fokozott aggodalomra okot adó kategória kritériumaihoz”.

A fennmaradó országokban a helyzet most stabil, itt a kockázat alacsony a lakosság egészére, illetve mérsékelt a kockázatnak kitett személyekre nézve. Ezek Németország, Olaszország, Lengyelország, Finnország, Görögország, Ciprus, Litvánia és az EU-n kívüli Norvégia.

Az ECDC szerint az EU-ban „továbbra is magas a lakosság sérülékenysége, a prevalencia-adatok (a betegségben szenvedők aránya a teljes népességben) arra engednek következtetni, hogy a lakosság immunitásszintje 15 százaléknál alacsonyabb az uniós régiók többségében és az Egyesült Királyságban”.

„Az emberek többsége még mindig megfertőződhet” – mondta Sztella Kiriakídisszel, az EU egészségügyi biztosával közösen tartott online sajtótájékoztatóján Andrea Ammon, az ECDC igazgatója.

Spanyolországban és sok más országban is „azt tapasztaljuk, hogy a jelenlegi fertőzöttek nagy része magán-összejöveteleken, nagy családi vacsorákon, a rokonokkal és barátokkal tartott találkozókon fertőződött meg” – mondta az igazgató.

Andrea Ammon elutasította a boltok, éttermek és bárok általános bezárását. „Ez attól függ, hogyan lehet az adott intézményekben biztosítani a fizikai távolságtartás alapvető szabályait” – mondta. (MTI)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!