Dél-Korea szerint az északiak brutálisan kivégezték egy tisztviselőjüket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Észak-koreai őrnaszád a határ menti vizeken. Egy ilyen vehette fedélzetére a dél-koreai halászati minisztérium illetékesét, aki a dél-koreai védelmi minisztérium szerint dezertálni próbálhatott. A férfit kihallgatása után kivégezték, a holttestét felgyújtották.Fotó: GOH CHAI HIN/AFP

Brutális gyilkossággal vádolja Dél-Korea Észak-Koreát. A déli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint egy dél-koreai tisztviselő a határzónában őrjáratozó őrnaszádról tűnt el, holttestét az északi vizeken találták meg. A védelmi minisztérium közlése szerint a dél-koreai férfit agyonlőtték, majd gázolajjal locsolták le a holttestét, és felgyújtották. Mindezt tájékoztatásuk szerint "sokszínű hírszerzési inforcmációkra" alapozzák.

Észak-Korea nem kommentálta a történteket.

A BBC beszámolója szerint a koronavírusjárványra tekintettel Észak-Korea szigorította határvédelmét, és úgy tudni, hogy tűzparancsot is kiadtak a határőröknek a behatolások megakadályozására.

A déli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az áldozat minisztériumi tisztviselő volt, a halászati minisztériumnak dolgozott tíz kilométernyire a határtól egy őrnaszádon. A kétgyermekes, 47 éves családapának hétfőn veszett nyoma, csak a cipőjét hagyta hátra, és a jelek szerint magához vett egy mentőmellényt. Azt feltételezik róla, hogy dezertálni próbált.

A déli minisztérium szerint a vízben vergődő, kimerült férfit egy északi őrnaszád vette fedélzetére. Kihallgatták, aztán egy magasrangú északi tisztviselő parancsára kivégezték. (Via BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót