Dél-Korea szerint az északiak brutálisan kivégezték egy tisztviselőjüket

külföld
2020 szeptember 24., 05:10
Észak-koreai őrnaszád a határ menti vizeken. Egy ilyen vehette fedélzetére a dél-koreai halászati minisztérium illetékesét, aki a dél-koreai védelmi minisztérium szerint dezertálni próbálhatott. A férfit kihallgatása után kivégezték, a holttestét felgyújtották.
photo_camera Észak-koreai őrnaszád a határ menti vizeken. Egy ilyen vehette fedélzetére a dél-koreai halászati minisztérium illetékesét, aki a dél-koreai védelmi minisztérium szerint dezertálni próbálhatott. A férfit kihallgatása után kivégezték, a holttestét felgyújtották. Fotó: GOH CHAI HIN/AFP

Brutális gyilkossággal vádolja Dél-Korea Észak-Koreát. A déli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint egy dél-koreai tisztviselő a határzónában őrjáratozó őrnaszádról tűnt el, holttestét az északi vizeken találták meg. A védelmi minisztérium közlése szerint a dél-koreai férfit agyonlőtték, majd gázolajjal locsolták le a holttestét, és felgyújtották. Mindezt tájékoztatásuk szerint "sokszínű hírszerzési inforcmációkra" alapozzák.

Észak-Korea nem kommentálta a történteket.

A BBC beszámolója szerint a koronavírusjárványra tekintettel Észak-Korea szigorította határvédelmét, és úgy tudni, hogy tűzparancsot is kiadtak a határőröknek a behatolások megakadályozására.

A déli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az áldozat minisztériumi tisztviselő volt, a halászati minisztériumnak dolgozott tíz kilométernyire a határtól egy őrnaszádon. A kétgyermekes, 47 éves családapának hétfőn veszett nyoma, csak a cipőjét hagyta hátra, és a jelek szerint magához vett egy mentőmellényt. Azt feltételezik róla, hogy dezertálni próbált.

A déli minisztérium szerint a vízben vergődő, kimerült férfit egy északi őrnaszád vette fedélzetére. Kihallgatták, aztán egy magasrangú északi tisztviselő parancsára kivégezték. (Via BBC)