Eltakart arcú rohamrendőrök ütötték-verték a tüntetőket Lukasenka titokban tartott beiktatása után

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Több ezren tüntettek szerdán Minszkben (és Belarusz más pontjain), miután Aljakszandr Lukasenkát előzetes bejelentés nélkül egyszer csak beiktatták hatodik elnöki ciklusára. 

Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A ceremónia titkolásának éppen az lehetett a célja, hogy ne legyenek óriás tiltakozások a helyszínen - de amint híre ment az eseménynek, így is tüntetések indultak mindenfelé. 

Helyszíni tapasztalatok szerint a hangulat az augusztusi választás utáni napokat idézte, amikor Minszk egészen különböző pontjain foglalták el az utcát és állították le a forgalmat tüntető csoportok. De a hatóságok is különösen brutálisan léptek fel.

Fotó: -/AFP

Vízágyút és könnygázt is bevetettek, sok tüntetőt megvertek, legalább 150 embert letartóztattak. Sok esetben most is maszkos, azonosító nélküli rohamrendőrök léptek fel. 

Fotó: -/AFP

Egy látványos videón egy taxis segítségével menekült meg a tüntető, akit rohamrendőrök üldöztek:

Egy másik videón a rendvédelmiek nagy csoportja esett neki egyetlen autónak:

Lukasenka az esküjén azt mondta: az ország nemcsak elnököt választott, hanem megvédte az értékeit, a békés életet, a szuverenitást és a függetlenséget. „Mi vagyunk a kevesek egyike, talán az egyetlenek, akiknél nem volt színes forradalom. Ez pedig a belarusz emberek választása, akik nem akarják elveszíteni az országukat”, mondta.

Fotó: Andrey Stasevich/Sputnik via AFP

Beiktatásán nem voltak diplomaták vagy külföldi vendégek, nem adta élőben a tévé. A szerdai tüntetések egyik népszerű szimbóluma pedig a papírkorona volt, ennyire tekintik komolynak Lukasenka beiktatását a tüntetők.

Fotó: -/AFP

De nemcsak ők, hanem európai kormányok sora sem tekinti legitimnek Lukasenka újabb elnöki ciklusát. A magyar kormány egyelőre nem tett ilyen nyilatkozatot.