Eltakart arcú rohamrendőrök ütötték-verték a tüntetőket Lukasenka titokban tartott beiktatása után

külföld
2020 szeptember 24., 08:16

Több ezren tüntettek szerdán Minszkben (és Belarusz más pontjain), miután Aljakszandr Lukasenkát előzetes bejelentés nélkül egyszer csak beiktatták hatodik elnöki ciklusára.

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A ceremónia titkolásának éppen az lehetett a célja, hogy ne legyenek óriás tiltakozások a helyszínen - de amint híre ment az eseménynek, így is tüntetések indultak mindenfelé.

Helyszíni tapasztalatok szerint a hangulat az augusztusi választás utáni napokat idézte, amikor Minszk egészen különböző pontjain foglalták el az utcát és állították le a forgalmat tüntető csoportok. De a hatóságok is különösen brutálisan léptek fel.

photo_camera Fotó: -/AFP

Vízágyút és könnygázt is bevetettek, sok tüntetőt megvertek, legalább 150 embert letartóztattak. Sok esetben most is maszkos, azonosító nélküli rohamrendőrök léptek fel.

photo_camera Fotó: -/AFP

Egy látványos videón egy taxis segítségével menekült meg a tüntető, akit rohamrendőrök üldöztek:

link Forrás

Egy másik videón a rendvédelmiek nagy csoportja esett neki egyetlen autónak:

link Forrás

Lukasenka az esküjén azt mondta: az ország nemcsak elnököt választott, hanem megvédte az értékeit, a békés életet, a szuverenitást és a függetlenséget. „Mi vagyunk a kevesek egyike, talán az egyetlenek, akiknél nem volt színes forradalom. Ez pedig a belarusz emberek választása, akik nem akarják elveszíteni az országukat”, mondta.

Lukasenka szűk körben megtartott elnöki beiktatása, amit az állami tévé sem közvetített
photo_camera Fotó: Andrej Sztaszevics/Szputnyik via AFP

Beiktatásán nem voltak diplomaták vagy külföldi vendégek, nem adta élőben a tévé. A szerdai tüntetések egyik népszerű szimbóluma pedig a papírkorona volt, ennyire tekintik komolynak Lukasenka beiktatását a tüntetők.

photo_camera Fotó: -/AFP

De nemcsak ők, hanem európai kormányok sora sem tekinti legitimnek Lukasenka újabb elnöki ciklusát. A magyar kormány egyelőre nem tett ilyen nyilatkozatot.