A lengyel kormány sem tekinti legitim elnöknek Lukasenkát

külföld
2020 szeptember 23., 17:25

A szerdán újból beiktatott Aljakszszandr Lukasenka nem tekinthető legális elnöknek - ezt üzeni a lengyel kormány a külügyminisztérium Twitteren közzétett bejegyzésben. Mateusz Morawiecki kormányfő szerint új, demokratikus elnökválasztás szükséges.

Kérdés, hogy a magyar kormány mit lép ezután, hiszen eddig Szijjártó Péter és Orbán Viktor is azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány a lengyel álláspontot támogatja Fehéroroszág ügyében. Magyarország feltűnően passzív volt a nyáron még agyondicsért Lukasenka megítélésében.

A lengyel kormányfő ennél határozottabb, szerinte

"a nem demokratikus választásból kikerült elnököt" nem lehet legálisnak tekinteni, "függetlenül attól, hogy beiktatása titokban vagy nyilvánosan történik"

A nem nyilvános beiktatás "csak bizonyítja, hogy Lukasenka tudatában van annak, amit tett, amikor meghamisította a választási eredményt" - írta később a Facebookon Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, és megengedhetetlennek nevezte a fehéroroszok ellen alkalmazott hatósági erőszakot.

Na Białorusi odbyło się dzisiaj potajemne zaprzysiężenie Aleksandra Łukaszenki. To wydarzenie jedynie potwierdza, że...

Posted by Mateusz Morawiecki on Wednesday, September 23, 2020

Morawiecki szerint Fehéroroszország szuverenitásának feltétele a szabad választás. A nem demokratikus választás nem vezethet ahhoz, hogy akárkit is államelnöknek tekintsenek- írta. Hozzátette, hogy

Lengyelország "következetesen támogatni fogja" a fehérorosz üldözöttek megsegítését, az újbóli, ezúttal demokratikus választás megszervezését célzó lépéseket.A lengyel kormány az új, szabad és tisztességes szavazás megtartásától teszi függővé annak az "új Marshall-tervnek" nevezett, a fehérorosz gazdaság támogatását célzó, körülbelül egymilliárd eurót érő projektnek az elindítását, amelyet Morawiecki a visegrádi csoport (V4) nevében az európai uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján akar bemutatni.

A lengyel kormányon kívül eddig már öt európai kormány, a német, a szlovák, a lett, a litván és az észt is jelezte, hogy nem tekinti Lukasenkát Belarusz legitim elnökének. (MTI)